A németek nem örülnek a Gazprom pénzének

Vágólapra másolva!
Az Európa Parlament német képviselőinek egy csoportja aggodalmát fejezte ki a Gazprom németországi befolyása miatt. Véleményük szerint a világ legnagyobb földgáz feldolgozó cége túl nagy befolyást szerez a labdarúgó Bundesligában szereplő, FC Schalke 04-ben.
Vágólapra másolva!

A gelsenkircheni klub új főszponzora 2012-ig kötött teljesítményt honoráló szerződést, amely szakértői becslések szerint 125 millió euróhoz juttatja az egyesületet.

"Nagyon örülünk, hogy új partnere révén a Schalke minden tekintetben felzárkózhat a Bayern München mellé - írták közleményükben a politikusok. - A német futballnak és a bajnokságnak is jót tesz, ha több stabil gazdasági háttérrel rendelkező csapat szerepel a Bundesligában, hiszen ez további befektetőket csábíthat más egyesületekhez is. Ugyanakkor óvatosan kell bánni a Gazprommal, amely nem csupán egy cég, hanem nagyon komoly befolyása van az orosz politikai életre is. Nagyon veszélyes lehet, ha a Gazprom Németországban is meghatározó politikai tényezővé válik."

A tehetős szponzor bevonására a Schalkénak az összesen, mintegy 85 millió eurós adóssága miatt volt szüksége. Ennek jó része a csapat stadionjának, a Veltins Arenának a felépítésekor keletkezett. A tartozást évi 20,8 millió eurós részletekben fizeti vissza a klub, amely a szezon végeztével elveszti jelenlegi mezszponzorát, a Victoria nevű biztosítási konszernt is, ahonnan eddig 7,5 millió euró érkezett szezononként.

[origo]/MTI