Az uniós bürokrácia 600 milliárd euróba kerül

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb pénzügyi terhet jelent az Európai Unió vállalatainak az adminisztratív előírásoknak való megfelelés, jelentette ki Günter Verheugen, az Európai Bizottság ipari biztosa. Verheugen szerint a tervezetthez képest jelentős a lemaradás az adminisztratív eljárások egyszerűsítésében, vagyis a bürokrácia csökkentésében.
Vágólapra másolva!

A vállalatok adminisztrációs kiadásai, amelyek többek között a különböző jelentések, statisztikák elkészítéséből adódnak, a korábban becsült 325 milliárdnál is jóval nagyobbak, legalább 600 milliárd euróra tehetők évente - mondta Verheugen a Financial Times Deutschland keddi számában.

Az ipari biztos szerint az eljárások egyszerűsítése révén legalább 25 százalékkal csökkenthetők lehetnének ezek a kiadások, ami összegszerűen 150 milliárd euróval javíthatná a vállalatok versenyképességét. Az adminisztratív előírások egyszerűbbé tétele azonban lassabban halad a tervezettnél: Verheugen az idén 54 szabály módosítását szerette volna elérni, de ebből az év végéig valószínűleg csak 30 lesz.

A német biztos radikális reformokat sürgetett az Európai Unió központjában. Az utóbbi években a tisztségviselői apparátus olyan méretűre duzzadt, hogy annak az ellenőrzése a huszonöt biztos legfontosabb politikai feladatává vált - panaszkodott Verheugen, elismerve, hogy az irányítás gyakran kicsúszik a bizottság kezei közül.