Megszabadul a személyszállítástól a MÁV

Vágólapra másolva!
Önálló személyszállító vállalkozást hoz létre a MÁV - írja a Népszabadság. Az új vállalkozás neve Szevasz Zrt. lesz. A cég megörökli a MÁV eszközeit, valamint a 2007-es menetrendet. Az egyelőre kérdéses, hogy a kocsik mellé mozdonyokat is kap-e az új cég. A tervek szerint a Szevasz április 1-től kezdené meg a személyszállítást. Az új menetrendben tizedével több vonat szerepel, és keleten is sűrűbben jár majd az IC.
Vágólapra másolva!

A MÁV Szevasz (Személyszállító Vasúti Szolgáltató) Zrt. néven jegyeztetné be önálló személyszállító vállalkozásának elődcégét. A cégbírósághoz a jövő hét elején nyújthatják be a bejegyzési kérelmet. A tervek szerint az új cég április 1-től venné át a személyszállítást a MÁV-tól, eddig kell beszerezni a szükséges engedélyeket.

Az egyelőre kérdéses, hogy milyen eszközöket kap a MÁV-tól az új Zrt. Annyi biztos, hogy a jelenlegi 20 millió forintos alaptőkét több milliárd forintra dúsítják. A Szevaszt ráadásul nem terhelik a személyszállításra felvett hitelek sem: azok a MÁV-nál maradnak. Ugyanakkor a Szevasz valószínűleg megkapja a MÁV személykocsijait, azonban nem biztos, hogy a mozdonyok is az új cég tulajdonába kerülnek.

A vasút új menetrendjét december 10-én fogadják el, ezért április 1-től a Szevasz felel. Az új menetrendben tíz százalékkal több járat szerepel, ugyanis bővül a budapesti elővárosi vasúthálózat. Ugyanakor Kelet-Magyarországon harminc százalékkal több InterCity jár majd. A színvonal-növeléselőzetes számítások szerint mintegy 800 millió forint veszteséget okoz majd a társaságnak.