Elfogadta az Ecofin a konvergenciaprogramot

Vágólapra másolva!
Elfogadta az EU pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) a magyar konvergenciaprogramot. A tanács 2009-ig adott haladékot a magyar kormánynak, hogy 3 százalék alá szorítsa az államháztartási hiányt. A tanács ugyanakkor a költségvetési intézmények szigosúbb ellenőrzésére kötelezte az országot.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei jóváhagyták kedden a magyar konvergenciaprogramot, illetve az országnak szánt ajánlásokat a magas államháztartási deficit leszorítására - írja a Bruxinfo.

Magyarországnak az új tanácsi döntés értelmében 2008 helyett csak egy évvel később kell a GDP-arányosan 3 százalékos szint alá leszorítania a hiányt. A szeptember 1-jén benyújtott magyar konvergenciaprogram 2009-re 3,2 százalékos deficitet irányoz elő, ami a nyugdíjreform hatásainak figyelembe vételével 3 százalék alatti szintet jelent.

A pénzügyminiszteri tanács lényegében átvette az Európai Bizottság két héttel ezelőtti ajánlásait. Az Ecofin hat hónapot adott a magyar kormánynak a 2006-os és a 2007-es évekre vonatkozó költségvetési kiigazítások megtételére és a többéves gazdasági program pontosítására. Magyarországnak április közepéig kell jelentésben beszámolnia a konszolidációs program előrehaladásáról.

A Tanács az Európai Bizottsághoz hasonlóan nem igényel a kormánytól a konvergenciaprogramon túlmenő költségvetési intézkedéseket, arra azonban felhívja a figyelmét, hogy álljanak készen olyan pótlólagos intézkedések elfogadására, amelyek a túlzott mértékű hiány 2009-re történő leszorításához szükségesek lehetnek. A Tanács a költségvetés intézményi ellenőrzésének megerősítését és a nagy elosztó rendszerek reformjának mielőbbi végrehajtását is az ország feladatául szabta.

Az Ecofin egy évvel ezelőtt dobta vissza a magyar kovergenciaprogramot, mert nem tartotta hitelesnek az abban foglalt hiányszámot, és konkrét intézkedéseket követelt a deficit csökkentésére. Ezt követően az államháztartási adatok újravizsgálása után a Gyurcsány-kormány GDP arányosan 10 százalék fölötti deficitet állapított meg, és elsősorban bevételnövelő intézkedéseken alapuló kiigazító programot hirdetett.

Almunia elégedett az eddigi teljesítményekkel

Korábban az euróövezeti pénzügyminiszterek úgy vélték, hogy az euróövezet szinte összes országa visszakerülhet az államháztartási hiány előírt szintje - a hazai össztermék 3 százaléka - alá legkésőbb jövőre.

Fotó: EPA
Almunia: idén megjavulhatnak a notórius defecit-túllépők

Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse azt mondta, hogy a notórius szabályszegők közül Franciaország, Németország és Görögország idén leszoríthatja deficitjét a megkívánt szint alá a pénzügyi szigornak és a gazdasági növekedésnek köszönhetően, és a határt jövőre sem lépik túl. Jövőre várhatóan Olaszország is csatlakozik hozzájuk, bár ott a miniszterek némelyike még lát kockázatokat a további időszakot illetően. Így az EU-bizottság jövőre javaslatot tehet az ellenük folyó szankcióeljárás megszüntetésére, mondta Almunia.

A biztos dicsérte a francia deficitcsökkentést, amely szerinte főleg szerkezeti reformokat tükröz, azonban nem minősítette feltétlenül követendő példának az olasz módszereket. Olaszország jövőre várhatóan a GDP 2,8 százalékára csökkenti államháztartási hiányát az idénre várt 4,8 százalékról. A jövő évi, 15 milliárd eurós olasz deficitcsökkentő programot hevesen bírálják az olasz vállalatok, a parlamenti ellenzék, a helyi önkormányzatok és a szakszervezetek egyaránt. A brüsszeli bizottság támogatja az olasz programot is, az olasz kormány egyik pénzügyi bűvészmutatványáról - a vállalatok az állami nyugdíjbiztosítónál kénytelenek majd letétbe helyezni a dolgozók végkielégítésére szánt összegeket - azonban Almunia így nyilatkozott: - Elfogadjuk, miután az EU statisztikai hivatala bizonyára elfogadja ezt a módszert, de nem biztos, hogy ez helyes döntés.

Németország tavaly negyedik éve, Olaszország harmadszor lépte túl az államháztartási hiányra megállapított, 3 százalékos GDP-arányos riadóértéket, az EU statisztikai hivatala szerint. Franciaország, háromévi szabályszegés után, már tavaly elmaradt kissé a 3 százaléktól. Németországban idén 2,6 százalékos hiány várható.

Ecofin, a pénzügyi csúcsszerv

Az Ecofin, a Gazdasági sé Pénzügyi Tanács az Európai Unió egyik legrégebbi szerve. A tanács a tagországok pénzügyminisztereinek fóruma. A pénzügyminiszterek mellett helyet kapnak benne - amennyiben vannak ilyenek - a költségvetésért felelős miniszterek (Magyarországon ez is a Pénzügyminisztérium hatásköre). A tanács havonta egyszer ül össze.

Az Ecofin területe a közös gazdaságpolitika meghatározása, a gazdasági felügyelet, az egyes tagországok által összeállított költségvetés ellenőrzése, az euróval kapcsolatos döntések, valamint az unión kívüli országokkal folytatott kereskedelem ellenőrzése. A tanács minősített többséggel dönt a kérdésekben, ha az euróval kapcsolatos kérdés merül föl, csak a monetáris unió tagjai szavazhatnak. Ugyanakkor az Európai Parlamenttel közösen az Ecofin állítja össze évről-éve az EU költségvetését, amely mintegy 100 milliárd euró.