Tovább nőtt a befektetési alapok vagyona

Vágólapra másolva!
Szeptemberben a befektetési alapok vagyona 5,8 százalékkal nőtt, a hónap végén 2549 milliárd forintot tett ki - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az alapokba összesen 134 milliárd forint friss tőke érkezett szeptemberben, míg a hozamok 6,5 milliárd forinttal növelték a vagyont. A növekedés jelentős része, mintegy 110 milliárd forint származott azokból a befektetésekből, melyeket még a kamatadó szeptember 1-jei bevezetése előtt, augusztus utolsó napjaiban fizettek be, az alapokba azonban csak már az új hónapban érkeztek meg.

Az előző hónapban közel 295 milliárd forintnyi befizetés érkezett az alapokba, a jelentős bővülés a kamatadó előtti befektetési lázzal magyarázható.

Szeptemberben egy új alap indult, a szövetség tagjai a hónap végén összesen 223 alapot kezeltek. Az ingatlanalapok vagyona szeptember végére 607 milliárd forint fölé nőtt, ami az összvagyon 24 százaléka. A 10,8 százalékos havi bővülésből 55 milliárd forintot tettek ki az új befektetések, az alapok teljesítményéből pedig 3,6 milliárd forint származott.

A garantált alapok vagyona stagnált szeptemberben, az 500 millió forintnyi új befektetést kiegyenlítette a hasonló nagyságú negatív teljesítmény. A 62 garantált alap vagyona a hónap végén 241 milliárd forint volt, ami az összvagyon 9,5 százaléka.

A származtatott alapokba szeptemberben közel egymilliárd forintot fektettek be, a hozamok további 200 millió forinttal növelték a vagyont. Szeptember végén, 8,3 százalékos havi bővülés után, 15,6 milliárd forint volt a származtatott alapokban.

A pénzpiaci alapok vagyona szeptemberben 4,9 százalékkal gyarapodott, és a hónap végén 778 milliárd forintot tett ki. A hónap során 33 milliárd forint friss tőke áramlott a pénzpiaci alapokba, a hozamok pedig 3,3 milliárd forinttal növelték a vagyont. Az új befektetések 93 százaléka augusztus végi befizetésből származott, ami csak szeptember első napjaiban jelent meg az alapok eszközértékében.

A részvényalapok vagyona 5 százalékkal bővült, szeptember végén meghaladta a 288 milliárd forintot. Az új befektetések 15 milliárd forinttal növelték, a teljesítmények viszont 1,5 milliárddal csökkentették a vagyont. Az új befektetéseknek köszönhetően a leggyorsabban az ázsiai és európai részvénytúlsúlyos alapok nőttek, hasonlóan az előző hónaphoz.

A vegyes alapok vagyona szeptember végén 174 milliárd forintot tett ki, egy hónap alatt 16,2 százalékkal gyarapodott. Esetükben az új befektetések 24 milliárd forinttal, a hozamok 20 millió forinttal növelték a vagyont.

Szeptemberben tovább zsugorodott a kötvényalapok vagyona, a hónap végén 3,6 százalékos csökkenés után 301 milliárd forint volt. A hónap során 12 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból, a hozamok viszont 1,3 milliárd forinttal növelték a vagyont.