A japánok is leminősítették Magyarországot

Vágólapra másolva!
Leminősítette Magyarország adósbesorolását a Japan Credit Rating (JCR) hitelminősítő. Magyar elemzők szerint ez nem okoz újabb piaci válságot, inkább a Moodys leminősítésétől kell tartani.
Vágólapra másolva!

Az új besorolás az "A stabil/mínusz". A magyar államkötvényeket "A mínuszra" minősítették le. A JCR szerint a deficit idén mindenképpen magasabb lesz, mint a GDP 10 százaléka. A japán hitelminősítők szerint a konvergenciaprogram, bár csökkenti a kiadásokat, lassítja majd a gazdasági növekedést, ez pedig növeli az ország kockázatát. Magyar elemzők szerint a helyzet akkor fordul komolyra, ha a Moody's is leminősíti az országot. Leminősítette az eddigi "A"-ról "A-/stabil"-ra a magyar adósbesorolást a Japan Credit Rating. A japán hitelminősítő intézet a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvények besorolását szintén "A-/stabil"-ra csökkentette.

A hitelminősítző indoklása szerint a 2006-os államháztartási hiány az előrejelzettnél jóval gyorsabban nőtt. A JCR szerint a GDP 10 százalékánál magasabb hiány - még ha csökkentik is - középtávon mindenképpen növeli az államadósságot.

A japán hitelminősítő szerint átfogó, a nyugdíjrendszert, és az egészségügyet is érintő reformokra lenne szükség ahhoz, hogy hosszú távon megnyugtatóan rendeződjön a probléma.

A japánok szerint mindenképpen várható valamiféle előrelépés, ugyanis a kormánynak 2007-ben kétszer is jelentést kell küldenie Brüsszelbe az államháztartás állapotáról.

A JRC a konvergenciaprogramot a legnagyobb hiánycsökkentésnek tartja 1995, vagyis a Bokros-csomag óta. A terek szerint a deficitcsökkentés 70 százalékát kiadáscsökkentéssel, a személyi állományon való megtakarítással érnék el, a maradék 30 százalék adóemelés. A JRC véleménye szerint a programot nehéz lesz végrehajtani, ugyanis az adóemelés és a kiadáscsökkentés lelassítja majd a gazdaságot, ugyanakkor az infláció növekedését várják a következő években Magyarországon.

A Japan Credit Rating arra figyelmeztet, hogy a program kifulladhat, ugyanis a kormány nem jelölt meg pontos dátumot az eurózóna-csatlakozásra. A JCR elemzése szerint bár a kiegyenlítést segítő adóemelések nagy részét már végrehajtották, az még mindig nem biztos, min, és hogyan próbál spórolni a kormány, hogy a program kiadáscsökkentő része is sikeres legyen.

Nem kell igazán komolyan venni a japán hitelminősítő lépést, legalábbis piacbefolyásoló hatása nincsen - mondta el az [origo] kérdésére Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. A japán hitleminősítőt ugyanis rangsorban megelőzi az S&P, a Moodys, és a Fitch is. A japánokra egyébként az a jellemző, hogy követő magatartást tanúsítanak, vagyis a nagyobb minősítők folyamatait követik le, és ezt történt most is - mondta az elemző.

Érdekesebb kérdés viszont, hogy a levegőben lóg a Moodys leminősítése, mivel a hitelminősítő már jelezte, hogy ez az önkormányzati választások után történhet meg. A piac egyébként egy kisebb visszasorolást már beárazott, azonban egy komolyabb rontás további negatív hatást hozhat - véli Török Zoltán.