Szlovákiában növelik az állami befolyást

Vágólapra másolva!
A szlovák privatizációs ügynökség keddi bejelentése szerint törölték hat települési hőszolgáltató cég, valamint az ország legnagyobb fegyvergyártója, a DMD-csoport többségi privatizációját.
Vágólapra másolva!

Az értékesítést korábban őszig halasztották el a választások miatt, miután az 51 százalékos részekre szóló ajánlatokat eredetileg március végéig kellett volna fogadni.

Az új szlovák kormány bizonyos vállalatokat érintő privatizációs tilalom bevezetését, az állami befolyás növelését jelentette be gazdaságpolitikájának ismertetésekor.

Korábban már a pozsonyi repülőtér privatizációját is leállították, és pár nappal ezelőtt azt közölték, hogy a szlovák kormány az év végéig dönti csak el, hogy magántulajdonba adja-e ZSSK Cargo vasúti teherszállító céget, amelyre egyebek mellett a MÁV is pályázik.

A közlekedési miniszter, Lubomir Vazny szerint a cég sorsa a jövő évi üzleti tervtől függ, amit már egy új vezetés fog elkészíteni, mivel a miniszter felmentette hivatalából az igazgatóság mind az öt tagját, s helyükre új igazgatók kerültek. A miniszter elmondta: megállapodtak a három potenciális vevővel - köztük a MÁV-val -, hogy ajánlatuk az év végéig érvényes. Addig az új üzleti terv függvényében eldöntik, hogy állami tulajdonban marad-e a vállalat, vagy eladnak belőle egy kisebbségi részesedést. Mindamellett Vazny szerint inkább állami tulajdonban szeretnék tartani a céget.

Több milliárd euró értékű privatizáció sorsát tette kétségessé a szlovák kormánykoalíció összeomlása és a választások előrehozása, írta még korábban a Financial Times. A londoni üzleti napilap szerint a 2,5 milliárd eurót is elérheti a bizonytalanná vált ügyletek értéke.

A Financial Times szerint ha valóban leáll a további privatizáció, a külföldi befektetők "egyetlen vigasza az lehet, hogy már oly sok mindent eladtak". A korábbi Dzurinda-kormány eddigi két mandátuma alatt eladta az összes állami bankot, a legnagyobb biztosítóvállalatot, a gázipart, az olajvezeték-üzemeltetőt és a Slovak Telecom telefoncéget.