Bokros: Az EU nélkül csődbe mentünk volna

Vágólapra másolva!
Bokros Lajos volt pénzügyminiszter egy pénteki konferencián kifejtette, az unió saját magunktól védett meg minket, hogy ne jussunk pénzügyi zsákutcába.
Vágólapra másolva!

Magyarország pénzügyi zsákutcába, csődbe jutott volna, ha nem tagja az Európai Uniónak - mondta Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem vezérigazgatója, a rendező Globális Tudás Alapítvány kuratóriumi elnöke az "Európa 2007" konferencia megnyitóján pénteken Budapesten.

"Meggyőződésem, hogy az Európai Unió bővítése sikertörténet, mind a régi, mind az új országok számára" - mondta a volt pénzügyminiszter. Bokros Lajos szerint a bővítés, így Bulgária és Románia felvétele nem fenyegetés, hanem lehetőség, hogy az új tagok megreformálják gazdaságukat és előmozdítsák a régi tagok strukturális reformjait.

A lengyel nyugdíjrendszer a reform után fenntarthatóbb, mint a francia; a szlovák adórendszer hatékonyabb és egyszerűbb, mint az olasz - jegyezte meg, egyúttal hangsúlyozva: Magyarország a fennálló államháztartási hiányával például pénzügyi zsákutcába, csődbe jutott volna, ha nem tagja az EU-nak. Lényegében "az EU magunkkal szemben védett meg bennünket" - jelentette ki.

Bulgária 1997-ben súlyos gazdasági válságon esett át, és csak 2001-ben értük el a korábbi fejlettségi szintet - mondta Alekszander Boskov. Bulgária korábbi miniszterelnök-helyettese hozzátette: az 1998-ban felállított devizatanács rögzítette a deviza átváltási árfolyamát, és minimális költségvetési hiányt engedélyezett.

Jelenleg Bulgáriában 3 százalékos az infláció, és a GDP-arányos államháztartási adat 3 százalékos többletet mutat, miközben a GDP-arányos államadósság 29 százalék - sorolta a maastrichti kritérium már teljesített elemeit Boskov. "A költségvetési egyensúly érdekében mindent feláldoztunk" - szügezte le.

"Feltételezzük, hogy Törökország el akarja érni 2015 után az EU-tagságot, s ha nem sikerül a maastrichti kritériumokat teljesíteni, akkor nem sikerül" - fogalmazott Yasar Yakis. A török parlament EU-bizottságának elnöke, korábbi külügyminiszter Chirac francia elnököt idézte, aki szerint ha az EU globális szereplővé kíván lenni, akkor szüksége van Törökországra.

Az EU bővítése szükséges, és ha a szabad munkaerő-áramlást kérjük számon az EU régi 15 tagjától, akkor nem lehet átmenetileg korlátozni a bolgár és román munkaerő beáramlását Magyarországra - jelentette ki Eörsi Mátyás. Az Országgyűlés EU-ügyek bizottságának elnöke szerint a magyar lakosság támogatja az EU bővítését, de folyamatos tájékoztatás szükséges annak érdekében, hogy a bővítés előnyeivel és esetleges hátrányaival is tisztában legyen a lakosság.