Alaptőkét emel az Erste Bank

Vágólapra másolva!
Az osztrák tulajdonú pénzintézet hazai leányvállalatának fejlődése 14 milliárd forintos tőkeemelést tesz szükségessé. Az Erste tervei szerint tovább bővíti fiókhálózatát és szolgáltatásait.
Vágólapra másolva!

Az Erste Bank Hungary szerdai rendkívüli közgyűlésén döntött a pénzintézet alaptőkéjének 14 milliárd forinttal történő felemeléséről: a bank alaptőkéje 39,4 milliárd forintról 53,4 milliárd forintra nő - derül ki az Erste szerdai közleményéből.

Az új részvényeket teljes egészében a főtulajdonos Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG jegyzi le. Az igazgatóság javaslata alapján a tőkeemelésre zárt körben, új részvények kibocsátásával kerül sor, a tőkeemelés során 14 milliárd darab egy forint névértékű, névre szóló, dematerializált törzsrészvényt bocsátanak ki, amelynek kibocsátási ára megegyezik a névértékkel. Az új részvények ellenértékét az osztrák tulajdonos kizárólag pénzbeli hozzájárulással teljesítheti.

Ezzel párhuzamosan az Erste Bank igazgatósága felhatalmazást kér a közgyűléstől arra, hogy a felügyelőbizottság véleményének kikérésével saját hatáskörén belül az alaptőkét - ötéves időtartam alatt - összesen a tőkeemelés előtti alaptőke huszonöt százalékával megemelje. Az igazgatóság jogosultsága kizárólag a többségi részvényesek számára történő új részvények kibocsátásával teljesíthető.

Kisbenedek Péter, az Erste Bank Hungary Nyrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: az alaptőke-emelést a pénzintézet dinamikus növekedése teszi szükségessé. A most megemelt alaptőke és a további tőkeemelésekre adott felhatalmazás lehetővé teszi, hogy az Erste Bank tovább erősítse pozícióit Magyarországon, és elérje középtávú stratégiai célját, valamint a saját tőkére vetített megtérülés (ROE) tartósan 25 százalék körül tartását.

Az elnök-vezérigazgató hozzátette: a bank az első félévben a piaci átlagot meghaladó mértékben növekedett. A mostani 178 fiókból álló országos hálózatot 2006 végére a bank 200 fiókra kívánja növelni. A Magyar Postával kötött együttműködés alapján pedig jelenleg 320 postahivatalban érhető el az online banki rendszer, emellett az értékesítési csatornák számát, az internetes szolgáltatásokat (így az [origo]-n működtetett klikkbankot) jelentősen bővíteni kívánják.