Elfogadta az unió a konvergenciaprogramot

Vágólapra másolva!
Elfogadta az Európai Bizottság a magyar konvergenciaprogramot keddi strasbourgi ülésén, de leszögezte, hogy annak szigorú végrehajtása kulcsfontosságú. Joaquín Almunia pénzügyi biztos üdvözölte, hogy a többszöri célmulasztás után a programban most reális, konkrét intézkedések szerepelnek, de jelezte, hogy még komoly kockázatok vannak a megvalósításához. Veres János pénzügyminiszter üdvözölte a döntést, és hozzátette: az unió fejnehéz programot vár, tehát a legdrasztikusabb intézkedéseket kell legelőbb végrehajtani.
Vágólapra másolva!

Elfogadta kedd délutáni tanácskozásán az Európai Bizottság a magyar kormány által benyújtott konvergenciaporgramot. Brüsszel az év elején dobta vissza Magyarország jelentését azzal, hogy konkrét intézkedéseket vár az EU-n belül rekordmagasnak számító államháztartási hiány leküzdésére. Joaquín Almunia, az EU pénzügyi biztosa üdvözölte a magyar vállalásokat, ugyanakkor kockázatosnak nevezte a programot, és szigorú végrehajtást kért a magyar vezetőktől.

Veres János pénzügyminiszter a keddi kormányszóvivői sajtótájékoztatón kommentálta az Európai Bizottság döntését. Veres elmondta: a bizottság, "ha szabatosan fogalmazunk, akkor nem tesz javaslatot a program kiegészítésére". A pénzügyminiszter hozzátette: a végső szót október 10-én az európai pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin mondja ki az egyes országok programjairól, így a magyar konvergenciaprogramról is. Veres János elmondta: a konvergenciaprogram elfogadása garantálja, hogy az ország hozzájusson a fejlesztésekhez szükséges 8000 milliárd forintjához 2007 és 2013 között.

Veres elmondta: a bizottság igényli azt, hogy az egyensúlyjavító program fejnehéz legyen, tehát a jelentősebb lépéseknek kell előbb megtörténniük, aztán az egyensúly javulásával egyre enyhébbek lehetnek a megszorítások. A kormány ennek szellemében készíti elő a 2007-es év költségvetését. Az Európai Bizottság a pénzügyminiszter szerint abban az esetben vár a program mellett további szigorításokat a kormánytól, ha a konvergenciaprogram nem a tervek szerint teljesül.

Az Európai Bizottság ugyanakkor figyelmeztetett arra a kockázatra, hogy a konvergenciaprogramot a társadalommal is el kell fogadtatni. Veres erre válaszul elmondta: az elmúlt hét második felétől stabilabb a helyzet, ez lehetőséget teremt arra, hogy a magyar társadalom Brüsszel véleményét megismerve nagyobb mértékben azonosuljon a reformokkal. "Ilyenfajta kiigazítást úgy nem lehet végrehajtani, hogy ne legyen olyan társadalmi csoport, amely ne érezné azt, hogy sérelem éri" - tette hozzá a miniszter.

Az Európai Bizottság az ilyenkor szokásostól eltérően nem várt a véleménnyel a helyhatósági választásokig. Ugyanakkor Brüsszel a hónap folyamán már többször is jelezte, hogy kedvére való a Gyurcsány-kormány által benyújtott konvergenciaprogram.

Kedvezőek voltak az előjelek

Korábban elismerően szólt a konvergenciaprogramról Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök-pénzügyminiszter, az eurózóna minisztercsoportjának vezetője. Juncker ugyanakkor csak egy kivonatot kapott, a teljes programot nem olvasta. Az eurozóna-országok miniszteri testületének vezetője szerint Magyarországnak 2008-2009-ben kell majd döntenie az európai közös valuta bevezetésének pontos céldátumáról.

Veres János pénzügyminiszter múlt pénteki nyilatkozatában arra számított, hogy az Unió elfogadja az átdolgozott konvergenciaprogramot. Veres ezt a várakozását arra alapozta, hogy többször konzultált a program benyújtása óta Joaquin Almuniával, az EU gazdasági biztosával és a pénzügyminiszterek tanácsával, az Ecofinnel. Veres szerint mindenki megfelelőnek tartotta a szeptemberben benyújtott átdolgozott tervezetet.

Be kell számolni

Az elmúlt pénteken kiszivárgott dokumentumok arról szóltak, hogy az Európai Bizottság 2007. április 10-ig ad haladékot a kormánynak, hogy a program helyességét a végrehajtás során gyűjtött konkrét adatokkal és számokkal is bebizonyítsa Brüsszelben. Az EU a kiszivárogtatott dokumentumok szerint 2009-ig ad időt a kormánynak, hogy 3 százalék alá szorítsa le a GDP-arányos államháztartási hiányt.

Magyarország államháztartásának hiánya a bruttó hazai termék 10,1 százalékát éri el, és ez a legnagyobb az Európai Unióban. A kormány 2007-re a hiányt 6,8, majd 2009-re 3,2 százalékra akarja leszorítani. A jóváhagyott adóemelések és kiadáscsökkentések révén évi 1000 milliárd forintos hiánymérséklésre számít a kormány, az adóemelések viszont a gazdasági növekedés ütemét a felére, jövőre 2,2 százalékos ütemre lassítják.