Új rekord a hadikiadásokban

Vágólapra másolva!
Az előzetes becslések szerint az idén 1060 milliárd dollárra rúgnak a világ hadikiadásai. Ez azt jelenti, hogy 2006-ban annyit költenek fegyverekre, mint amennyit eddig még soha - derül ki az Oxfam segélyszervezet jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Előzetes becslések szerint az idén megközelítik az 1060 milliárd dollárt a világ hadikiadásai, megdöntve az eddigi, 1988-as rekordot. Az Oxfam jelentése a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adataira épül - írja a Napi Gazdaság.

A szakértők rámutatnak, hogy eddig az 1988-as év tartotta a rekordot. A hidegháború utolsó évében ugyanis a világ kormányainak katonai kiadásai összesen 1030 milliárd dollárt tettek ki. A kiadások a Szovjetunió összeomlása után egy ideig csökkentek, de 1999 óta folyamatos az emelkedés.

Az Oxfam kiemeli, hogy a hadikiadások leginkább az Egyesült Államokban és a közel-keleti országokban nőttek, de jelentős emelkedést lehet megfigyelni egyes kifejezetten szegény afrikai országokban is.

A jelentés aktualitását az adja, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a jövő hónapban kezd tárgyalásokat egy olyan előterjesztésről, amely megtiltaná a fegyverexportot azokba az országokba, ahol tömeggyilkosságokat követnek el, nem tisztelik az emberi jogokat, illetve nem tartják be ENSZ-határozatokat. A nemzetközi szerződés-tervezetben egyértelműen meg lenne határozva, hogy milyen feltételek fennállása esetén tilos fegyvereket szállítani.