Elhúzódhat az Erste romániai terjeszkedése

Vágólapra másolva!
Harminc nappal meghosszabbította a Banca Comerciala Romana (BCR) privatizációs folyamatának lezárására eredetileg 2006. szeptember 21-ére kijelölt határidőt a román kormány. Az ok, hogy a BCR privatizációjáról szóló kormányrendeletet ellenzéki szenátorok egy csoportja az alkotmánybíróságon megtámadta.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy a privatizáció minden feltétele teljesült és a román parlament alsóháza elfogadta a BCR magánosítását lezáró kormányrendeletet, ellenzéki szenátorok egy csoportja beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz. Ez azon állításon alapul, hogy a román kormány a rendelet megalkotásával túllépte hatáskörét, továbbá a kormányhatározat által szabályozott kérdéseket alaptörvényben kellett volna rögzíteni.

Mivel a BCR privatizációjának lezárásának határidejét a kormányhatározat 2006. szeptember 21-ére tette, szükségessé vált a határidő meghosszabbítása. A román alkotmánybíróság gyorsított eljárásban foglalkozik a beadvánnyal, és várhatóan rövid időn belül meghozza döntését.

A román alkotmánybíróság kedvező döntése és a privatizációs törvény elfogadása esetén - miután a BCR magánosításával kapcsolatban már valamennyi egyéb feltétel teljesült - a privatizációs folyamatot az Erste Bank a tervek szerint a lehető leghamarabb tovább folytatja.