Komoly piaci kockázat Gyurcsány lemondása

Vágólapra másolva!
Londoni elemzői vélemények szerint komoly piaci kockázatot jelentene Gyurcsány Ferenc lemondása, mivel egyedülállóan befolyásos a helyzete a reformlépések megtételére. Hitelminősítői vélemény szerint az eddigi események nem érintik a magyar adóskockázati besorolást.
Vágólapra másolva!

Juliet Sampson, az HSBC befektetési csoport londoni részlegének európai feltörekvő piaci stratégája kedden az MTI-nek azt mondta: a magyar papírok piaci értékelése jelenleg "elsöprő mértékben" a reformprogram hitelességére alapszik, a program hitelessége viszont nagyrészt Gyurcsány Ferenchez, illetve az ő hatalmon maradásához kötődik.

Sampson szerint ezt az magyarázza, hogy Gyurcsány érdeme a szocialisták választási sikere, és a kormányfő "egyedülállóan befolyásos helyzetben van", amikor a "politikailag igen nehéz" reformlépések megtételére kerül a sor. Ezért bármilyen fejlemény, amely miatt úgy tűnne, hogy Gyurcsány Ferenc esetleg távozik, megingatná a magyar piacot, fogalmazott a londoni elemző.
Az HSBC szakértője szerint ugyanakkor Gyurcsány Ferenc "nem politikai újonc, és nem is olyasvalaki, aki könnyen hagyná magát az eseményektől sodortatni".

Arra a kérdésre, hogy ha Gyurcsány mégis távozni kényszerülne, az okozhatna-e komolyabb tőkekivonást a magyar piacról, Juliet Sampson azt mondta: nem számít arra, hogy a miniszterelnök távozik, de ha ez valamilyen okból mégis bekövetkeznék, az "egyértelműen negatív" piaci fejlemény lenne. Utódjának ugyanis újra kellene teremtenie a hitelességet, nemcsak a költségvetési programét, amelyet Gyurcsány dolgozott ki és hajtott keresztül, de aziránt is bizalmat kellene keltenie, hogy ő is képes végigvinni a csomagot a következő választásokig, mondta az elemző. Sampson szerint nem világos, hogy létezik-e olyasvalaki, aki "Gyurcsányéhoz hasonló beszédkészséggel és a (csomag) végighajtáshoz szükséges puszta akaraterővel bír".

A Dresdner Kleinwort - a Dresdner Bank londoni befektetési részlege - által kedden kiadott elemzésben is az áll, hogy jelenleg "nagyon kockázatos politikai lépés lenne" a vezetőváltás a kormány élén, főleg akkor, ha nagy hirtelenséggel történik, mivel nincs olyan közismert és hiteles jelölt, aki készen állna a reformok erőteljes továbbvitelére.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének keddi elemzése szerint az ellentmondó hírek ellenére valószínűbb, hogy Gyurcsány Ferenc a posztján marad, mint az, hogy nem. Az éjszakai erőszakcselekmények képei "rondák ugyan", de a GS elemzése szerint nem várható, hogy az összecsapások eszkalálódnak, és a lakosság zöme sem pártolja az erőszakot.

Lehet, hogy a szocialistákat nem választják újra négy év múlva, de még ha a kormányfő végül le is mondana, akkor sincs sok egyéb választásuk, mint a költségvetési megszorítások továbbvitele, áll a Goldman Sachs keddi londoni elemzésében.

Kai Stukenbrock, a Standard & Poor's hitelminősítő térségi hitelfolyamat-elemzője az MTI-nek kedden azt mondta: a magyarországi események önmagukban nem befolyásolják a szuverén magyar adóskockázati besorolást, mert nem érintik közvetlenül azokat a kritériumokat - például a szuverén adósságkibocsátó hitelképességét vagy a közfinanszírozás helyzetét -, amelyeket az S&P általában elemez. Stukenbrock megfogalmazása szerint még az sem gyakorolna szükségszerűen hatást a besorolásra, ha a miniszterelnök lemondására irányuló követelések teljesülnének.

Az már azonban érintené a magyar adósosztályzatot, ha a jelenlegi események vagy egy esetleges váltás a kormány élén gyengítené a közfinanszírozás rendbetételével és az előterjesztett reformprogram végrehajtásával kapcsolatos kormányzati eltökéltséget, mondta a Standard & Poor's szakértője. Hozzátette: ha a fejlemények akár közvetett hatásaként is, bármely okból a gazdaságpolitikai döntéshozók úgy éreznék, hogy nem akarják vagy nem tudják olyan keményen továbbhajtani a reformokat, ahogy jelenleg szeretnék, annak jó eséllyel negatív hatása lenne a magyar adósosztályzatra. Jelen pillanatban azonban a Standard & Poor's nem lát erre utaló jeleket, mondta az MTI-nek a hitelminősítő térségi elemzője.

A Standard & Poor's éppen az egyensúlyi csomag júniusi bejelentése után minősítette vissza a magyar adóskockázatot az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett, közepes "BBB plusz"-ra, azzal az indokkal, hogy a magyar kormány költségvetési konszolidációs programja "figyelemre méltó" ugyan, a közfinanszírozási helyzet azonban nagyobb mértékben romlott, mint amennyit a program javítani fog rajta még maradéktalan végrehajtás esetén is.

Gyengül a forint és a tőzsde

A magyar fizetőeszköz árfolyama a hétfő esti események után ismét jelentősen csökkent kedden délelőtt. Az euróval már a kora reggeli órákban is széles sávban, 271,70 és 273,40 forint között kereskedtek, és már a 274-es szintet közelíti. Az üzletkötők szerint rendkívül ideges a piac a budapesti éjszakai tüntetés és vandál rongálások miatt, a piacok a belpolitikai helyzet alakulását figyelik, rendezését várják. A belpolitikai bizonytalanság továbbra is rányomhatja bélyegét a tőzsde keddi kereskedésére, emiatt az elemzők gyengülést várnak a részvénypiacon. A magyar tőkepiac egyébként több mint 1 százalékos eséssel nyitott, és a hétfői nappal ellentétben még délben sem látszottak a talpraállás jelei.

A gazdasági értékelés nincs veszélyben

A magyarországi kormányellenes erőszakos cselekmények nem befolyásolják a benyújtott magyar pénzügyi program értékelését, amit az Európai Bizottság a közeljövőben végez el - közölte kedden a bizottság.

Az EU bizottságának szóvivője nemmel válaszolt a kérdésre, miszerint a konvergenciaprogram bizottsági értékelését befolyásolja-e annak a hangszalagnak a kiszivárgása, amelyben a magyar kormányfő kijelentette, hogy hazudtak az ország költségvetéséről. Amelia Torres a napi brüsszeli sajtótájékoztatón közölte: a bizottság az értékelését a szándékok szerint a hó vége felé végzi el.