Csak 1,4 millió adózónak fontosak a civilek

Vágólapra másolva!
Összesen 12,8 milliárd forintot utalt át idén az Apeh a civileknek felajánlott szja-százalékokból - írja a Népszabadság. A 4,3 millió szja-bevallóból összesen 1,3 millió élt a lehetőséggel, amely szerint adója kétszer egy százalékával szabadon támogathat civil szervezetet, vagy egyházat.
Vágólapra másolva!

Idén 12,8 milliárd forintot költöttek az személyi jövedelemadó-bevallók jótékony célra. A törvény szerint az adózóknak lehetősége van arra, hogy adójuk kétszer egy százalékát civil szervezeteknek, vagy egyházaknak utalják át.

A4,3 millió szja bevallóból összesen 2,8 milliónak volt adófizetési kötelezettsége, közülük 1,3 millióan éltek a lehetőséggel. Az adatok szerint elsősorban a magasabb jövedelműek osztották meg adójukat a civilekkel.

Ha mindenki döntene adója egy százalékáról, az elméletileg 23,8 milliárd forint támogatást jelentene a civileknek. A 2006-os bevalláskor 3,7 milliárd forintot kaptak az egyházat, 7,7-öt pedig a civil szervezetek. A maradék másfél milliárdot olyan költségvetési előirányzatokra ajánlották fel, mint a parlagfű-mentesítés.

Összesen 26 ezer civil szervezet kapott valamennyit a felajánlott adóból, azonban mindössze száz olyan szervezet volt, amelynek kétezernél többen adták oda adójuk egy százalékát, azonban ezek a civilek általában komoly reklámkampányt folytattak az ismertségért.