Tőkét emelt román leánybankjában az OTP

Vágólapra másolva!
Az OTP Bank augusztus 16-án az OTP bankcsoport tulajdonában lévő OTP Bank Romania (OBR) jegyzett tőkéjét 30 millió euróval felemelte.
Vágólapra másolva!

A romániai hitelintézet törzstőkéje ennek révén közel 104 millió euróra, az OTP Bank tulajdonrésze pedig 99,99 százalékra emelkedett.

Az OTP csoport az OBR megszerzése óta a mostanival együtt 90 millió euró összegű tőkeemelést hajtott végre a román leánycégben, legutóbb júniusban adott 20 millió eurós injekciót a fiókhálózat és az IT fejlesztésére, valamint a tőkemegfelelési mutató szinten tartására.

Az eredetileg vállalati fókuszú kisbankot 2004 áprilisában, 47,5 millió USD-ért vásárolta meg az OTP bankcsoport. Mint Csányi Sándor elnök-vezérigazgató az OTP idei közgyűlésén elmondta, Romániában nem piacot, hanem "belépőt" vásároltak, miután korábbi bankvásárlási kísérletük meghiúsult.

Az OBR 2005-ben 2,122 milliárd forintos veszteséget könyvelt el a jelentős hálózat- és létszámbővítés miatt, az idei első félévben pedig 1,667 milliárd forintot. Az OBR a következő években is veszteséges lesz a fejlesztések miatt.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a közelmúltban a magyar Bankszövetség e-Hírlevelének elmondta: az év végére már jelentős hálózattal, 60-70 fiókkal, jó közepes bankként lesznek jelen a román piacon.

A bank egyelőre veszteséges ugyan, de Wolf szerint a radikális fióknyitási program befejezése után, nagyjából két év múlva ott is dinamikus eredményjavulás várható.

Jelentősen megváltoztatná a helyzetet, ha az OTP-nek sikerülne megszereznie a CEC takarékpénztárat, ennek hiányában organikus módon kell növekednie a román leánycégnek.

Az OBR becsült piaci részesedése a betétgyűjtésben 0,49 százalék, a hitelezésben 0,89 százalék volt június végén az OTP Bank gyorsjelentése szerint.