Quaestor: Véget ért a feltörekvő piaci rali

Vágólapra másolva!
A feltörekvő piacoknak az elmúlt években kedvező globális befektetői környezetben fordulat állt be az utóbbi hónapokban, és az új helyzetben ezek a piacok, beleértve Magyarországot is, egyre szűkebb befektetési potenciált jelentenek - állapítja meg elemzési kiadványában a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt éveket jellemző globális forrásbőség a feltörekvő piaci instrumentumok felé terelte a tőkét, kihasználva a fejlett és fejlődő piacok közötti széles kamatkülönbözetet. A kamatkülönbözet szűkülésével és a bizonytalanabbá váló gazdasági környezetben - emelkedő infláció, lassulás jelei - ismét előtérbe kerülnek az egyes piacok makrogazdasági kockázatai - fejtette ki Háda Bálint, a Quaestor pénzügyi elemzője a kiadványt ismertető sajtótájékoztatón Budapesten, szerdán.

Az elemző a konvergenciaprogramban felvázolt makrogazdasági pályát fenntarthatónak ítélte, ám a magvalósíthatóságban sok bizonytalanságot lát. Kérdésesnek tartja egyebek közt, hogy a GDP gyorsulása 2008-ban bekövetkezhet, véleménye szerint ez inkább későbbre tehető, és az államháztartási hiány is valószínűleg kevésbé fog csökkenni a jelzettnél. Problémát jelenthet az is, hogy az egyensúly helyreállítására eddig meghozott intézkedések szinte kizárólag a bevételek növelését célozzák.

A szakértő tervezési hibának tartja, hogy a strukturális reformokhoz szükséges törvények előkészítettsége alacsony szinten áll. E nélkül viszont nehéz megbecsülni, hogy például az egészségügyben mekkora megtakarítások érhetők el - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a konvergenciapálya megvalósulását várhatóan a külső gazdasági környezet sem fogja segíteni, hiszen a fejlett piacokon az infláció erősödésének és a konjunktúra lassulásának jelei mutatkoznak.

Háda Bálint úgy véli, hogy az euró bevezetésére legkorábban 2014-ben kerülhet sor.

A budapesti tőzsdéről szólva a szakértő úgy vélte, hogy a jövőben csak a legnagyobb papírok, a Mol, az OTP, a Richter és az Egis kaphatnak fokozott figyelmet.

A Mol árfolyamának alakulásában kulcstényező lehet az akvizíciók folytatódása, kutatási-termelési mezők megszerzése, továbbá a társaság közvetlen, illetve közvetett ellenőrzése alatt álló mintegy 25 százaléknyi sajátrészvény állomány sorsa.

Az OTP megítélésében középpontban áll a terjeszkedési politika, ami alapján a pénzintézet magasabb cégértéket képvisel annál, mint amilyenre jelenleg a piac értékeli. Az országkockázat ugyanakkor visszafoghatja a papír árfolyamemelkedését.

A gyógyszergyártók esetében a hazai gyógyszerpiac bizonytalansága, konkrétan a következő évekre szóló gyógyszerár-megállapodás hiánya jelenti a fő kockázatot. Az orosz piacon a támogatási rendszer változása hordozhat kockázatot, ám az optimizmust egyelőre fenntartja, hogy Oroszországban jövőre a duplájára nőhetnek az egészségügyi kiadások, és ezen belül a rászorulókat támogató DLO rendszerben a gyógyszerekre fordított összeg is.