Októberben döntenek a Démász vagyonáról

Vágólapra másolva!
A francia Electricité de France International többségi tulajdonában lévő Délmagyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (Démász) október 16-i rendkívüli közgyűlésén a tulajdonosok döntenek a tevékenységek szétválasztásáról és a részvények tőzsdei kivezetéséről.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közgyűlési meghívó nem nevezi meg az engedélyezési tevékenységek körét, sem azt, hogy milyen módon választják szét azokat. A meghívóból csak az derül ki, hogy a közgyűlés napirendjén leányvállalatnak történő vagyonátruházás szerepel.

A Démásznak két villamosenergia-ipari tevékenységre, közüzemi és elosztói tevékenységre van engedélye. Ennek alapján villamosenergia-kiskereskedelemmel és elosztással, azaz villamosenergia-szállítással foglalkozhat.

A Démász-részvények tőzsdei kivezetése a többségi tulajdonos augusztus 28-án tett nyilvános vételi ajánlatához kapcsolódik. Az EdFI részvényenként 20 000 forinton tett nyilvános vételi ajánlatot a tulajdonában nem lévő Démász-részvényekre. Amennyiben az összes részvényt felajánlják a Démász-tulajdonosok, a tranzakció értéke 28,95 milliárd forint, jelenlegi árfolyamon több mint 100 millió euró.

A korábbi információk szerint a Démász és az érdekelt felek kérésére a felügyelet - a vételi ajánlattal kapcsolatban - esetleges bennfentes kereskedés miatt vizsgálatot folytat. Ugyanakkor a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerdán közölte, hogy az EdFI-től hiánypótlást kért a nyilvános vételi ajánlat jóváhagyásához.

A Démász első félévi gyorsjelentését tárgyaló július 27-i sajtótájékoztatón Lechóczki Gábor pénzügyi igazgató azt mondta, hogy az európai direktívával és a magyar jogszabályokkal összhangban már a jövő év elejétől külön cégbe viszik a Démász tulajdonában lévő vezetékhálózatot és az elosztói tevékenységet.

Ez az elosztói engedélyes (DSO- Distribution System Operator) cég biztosítja majd minden fogyasztó számára a hálózathoz való hozzáférést.

A DSO-cég megalakulásához a részvényesek - köztük az ebben a tekintetben vétójoggal rendelkező aranyrészvényes magyar állam - hozzájárulása is szükséges. Az erről döntő rendkívüli közgyűlésig - mondta akkor az igazgató - újra értékelik az eszközöket, amelyeket utoljára 1992-ben vagyonértékeltek. Lechóczki Gábor akkor azt mondta: a vagyonérték minden bizonnyal magasabb lesz a könyv szerinti értéknél.