A kormány tovább tiltaná a gmo-növényeket

Vágólapra másolva!
Elnapoltatná a génmódosított (gmo-) növények magyarországi termesztési tilalmáról szóló jövő heti brüsszeli szavazást az illetékes magyar delegáció, amely a jelenleg érvényben lévő moratórium fenntartására részletes érvanyagot dolgozott ki - tájékoztatta Rodics Katalin, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium munkatársa az MTI-t szerdán.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió illetékes szakbizottsága hétfőn dönt arról, hogy a továbbiakban is megengedi-e Magyarországnak a gmo-növények köztermesztési tilalmának fenntartását. A szavazás előzménye, hogy a génmódosított növények ügyével foglalkozó, Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) tavaly kifogásokat emelt több másik tagállam, köztük a magyar szabályozása ellen, ezért a szakbizottság napirendre tűzte a kérdést.

Rodics Katalin beszámolt arról, hogy az EFSA véleményét követően a magyar kormány még tavaly nyáron hatásvizsgálatba kezdett. A jelenleg is zajló kutatás célja felmérni Magyarországon a gm-növények bevezetése esetén fenyegető környezetvédelmi kockázatokat.

Hozzátette, hogy léteznek már általános, európai vizsgálatok a gmo-növényekre vonatkozóan, Brüsszel ezekre alapozva engedi meg tavaly óta egyes gmo-kukoricafajták szabadföldi termesztését. Ugyanakkor az unióban egyediként elismert Pannon ökorégióra nem készültek vizsgálatok, márpedig a biztonság az eltérő agronómiai, meteorológiai, ökológiai és egyéb körülmények miatt nem szavatolható más helyeken végzett kutatások alapján.

Rodics Katalin közölte, hogy az egy éve zajló hatásvizsgálat során egyelőre csak részeredmények születtek, a befejezéshez még több év szükséges. A magyar delegáció a vizsgálat lefolytatásáig kéri az uniós szakbizottsági szavazás elnapolását - hangoztatta.

Reményei szerint Brüsszel belátja, hogy a moratórium feloldásáról nincsen értelme szavazni. Azzal ugyanis lehetővé válhat egy uniós jogszabályokkal ellentétes döntés meghozatala, azaz tudományos megalapozottság nélkül a technológia engedélyezése.

Rodics Katalin bizakodó arra az esetre is, ha mégis megtartanák az ülést. A már rendelkezésre álló vizsgálati részadatok egyértelműen a gmo-növények negatív hatásait jelzik a talajra és a rovarvilágra, ezzel kapcsolatban a delegáció már eljuttatta részletesen kidolgozott dokumentumait Brüsszelbe.

Kifejtette, hogy korábban a szakbizottság az osztrák és a német moratórium esetében is a fenntartás mellett szavazott, mégpedig a szükséges kétharmados arányban. A görögök moratóriumát a testület ugyan visszavonatta, ám ez a tagállam a magyartól eltérő érvrendszert próbált alkalmazni tilalmuk fenntartásához.

Jól érzékelteti a technológia bevezetésének jelentőségét, hogy a bizottsági döntés ellenére Athén a szabály hatályon kívül helyezését követően rögtön új tilalmi rendeletet léptetett életbe, ami miatt lehet, hogy a jövőben bírságokkal kénytelen szembenézni - tette hozzá.

Rodics Katalin szólt arról, hogy ha a kérdésben egyik irányban sem születik kétharmados döntés, akkor az ügy az állandó nagykövetek testülete elé, újabb sikertelen szavazás esetén pedig a környezetvédelmi miniszterek tanácsához kerül.

A magyar delegáció eltökéltségére utalva jelezte, hogy amennyiben a hétfői bizottsági ülésen kétharmados döntés születne a moratórium feloldásáról, akkor is léteznek még további próbálkozási lehetőségek a tilalom fenntartására.

A hétfői tanácskozáson résztvevő magyar delegáció a KVM szakértői mellett a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) képviselőiből áll.

A Magyar Természetvédők Szövetsége és az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület szerdán közös közleményt küldött az MTI-nek, amelyben egyrészt Gráf József agrárminiszterhez intézett kérésükről, másrészt az unió tagállamainál folytatott lobbitevékenységükről tájékoztatnak.

A zöldek felszólítják a földművelési és vidékfejlesztési minisztert, hogy magyarországi és európai szinten is tegyen meg mindent a gm-kukorica termesztési tilalmának fenntartásához, illetve az ehhez szükséges nemzetközi támogatás megszerzéséhez.

A két civil szervezet a Föld Barátai Európa és a Greenpeace nemzetközi szervezettel együttműködve az EU tagállamoktól azt kéri, hogy támogassák a magyar moratórium fennmaradását.