Felvásárlásokra gyűjt az OTP Bank

Vágólapra másolva!
Háromszáz millió euró névértékben fix kamatozású alárendelt kölcsöntőkekötvényt bocsátott ki a folyamatban lévő bankfelvásárlások finanszírozására kedden az OTP Bank.
Vágólapra másolva!

A pénzintézet ezt megelőzően - augusztus 30-án - felújította devizaalapú kötvényprogramját, és a program keretösszegét 1 milliárd euróról 3 milliárd euróra emelte.

A 300 millió eurós pakettet 2006. szeptember 19-i értéknappal és 2016. szeptember 19-i lejárattal bocsátották ki, névértéken. A kötvény kamata 5,27 százalék, kamatot évente fizet. A kötvényeket bevezetik a luxemburgi tőzsdére.

A befektetők körében sikeres kibocsátást (az elfogadott mennyiséghez képest több mint 40 százalékos túljegyzés volt) a Calyon és a Citigroup szervezte.

Az OTP Bank az idén hat bankot vásárolt külföldön, az MTI összesítése szerint összesen 1,295 milliárd euróért, az akvizíciók közül eddig a szerbiai Niska banka tranzakció zárult le.

Spéder Zoltán alelnök, vezérigazgató-helyettes augusztusban, az OTP Bank gyorsjelentésének ismertetésekor elmondta: a már aláírt akvizíciókat a saját részvények felhasználása mellett innovatív alárendelt tőkével finanszírozzák.

Összesen legalább 1,2-1,3 milliárd euró bevonásáról van szó, s legalább három, de inkább négy tranzakciónak a végrehajtásával lehet kalkulálni - közölte az alelnök.

Az OTP az idén aláírt hat tranzakción túl versenyben van a román CEC takarékpénztárért, Bulgáriában pedig a DZI Bank iránt érdeklődik. Ugyanakkor már bejelentette, az osztrák Bawagra nem pályázik.

Ha a CEC is "összejönne", megvételét Spéder szerint nagy valószínűséggel részvénykibocsátással finanszíroznák.

A külföldi érdekeltségek 2006 derekán az OTP csoport összesített adózott nyereségének 11,5 százalékát adták.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a Magyar Bankszövetség on-line hírlevelének nyilatkozva úgy vélekedett, jövőre sokkal fajsúlyosabb szám lesz a csoporteredményhez való hozzájárulásuk, mivel a frissen megvásárolt Raiffeisenbank Ukraine 57-58 millió, az orosz Investsberbank pedig várhatóan 22-23 millió eurós nyereséget ér el 2006 végére.

Az OTP Bank 2007 végén - a montenegrói bank nélkül - nagyjából 100 millió eurós adózott nyereségre számíthat a 2006-ban akvirált bankoktól - nyilatkozta Wolf László, aki szerint 2007-2008-ban látszik majd pregnánsan, hogy a magyar piac relatíve kisebb növekedését ellensúlyozni tudják azzal, hogy külföldön több gyorsan növekvő országban és piacon vannak jelen.

Wolf szerint hosszú távon valószínűleg az orosz leánybank növelheti a legnagyobb mértékben a nyereséget. A bolgár növekedésnek a 8 milliós lakosság szabhat határt (a DSK Banknak most 4 millió kliense van), Ukrajnában pedig a más külföldi bankok által megvett hitelintézetek teremthetnek erős versenyt.

"A bankszektor gyorsabban növekszik azokban az országokban, ahová tőkét fektettünk, emiatt azzal számolunk, hogy a befektetett tőkére jutó hozam (ROIC) meg fogja haladni a 15 százalékot három-öt éven belül, ami nemzetközileg jó befektetésnek számít, és majd ez a megtérülés is tovább növekszik" - mondta Wolf az E-hírlevélnek.