Átalakul az Elmű és az Émász

Vágólapra másolva!
A német RWE-EnBW tulajdonában lévő Budapesti Elektromos Művek Nyrt. (Elmű) és az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Nyrt.(Émász) tulajdonosai szeptember 28-án külön-külön rendkívüli közgyűlésen döntenek a két cég átalakításáról, a fő üzleti tevékenységek átruházásáról.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent határozati javaslatok szerint Elmű DSO, illetve Émász DSO (Distribution System Operator) Elosztóhálózati Kft.-kbe viszik az elosztói hálózati tevékenységet, azaz a villamosenergia-szállítást és az ehhez szükséges eszközöket.

Ugyanakkor meghatározott hálózati tevékenységet a két cég közös társasága, az Elmű-Émász Hálózati Szolgáltató és Szerelő Kft. végzi majd.

Az ügyfélszolgálatot szintén az Elmű-Émász közös cége, az Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft. látja el a jövőben.

A cégek átalakítását a Magyar Energia Hivatalnak (Meh) még jóvá kell hagynia.

Az európai direktívával és a magyar jogszabályokkal összhangban szét kell választani az úgynevezett hálózati és kereskedelmi tevékenységét. Ennek határideje a villamosenergia-piac teljes megnyitása, 2007. július 1.

Eddig csak a szabadpiaci kereskedői tevékenységet kellett külön vállalkozásban végezni, most viszont önálló céget kell létrehozni a villamoshálózat üzemeltetésére és a kereskedelmi tevékenységre. Ez az áramszolgáltató cég tulajdonában lévő eszközök átcsoportosításával jár.

Az úgynevezett elosztói engedélyes (DSO - Distribution System Operator) birtokába kerül a villamoshálózat, és ez a cég végzi a villamosenergia-szállítási tevékenységet is. Erre azért van szükség, hogy az áramszolgáltatók átlátható módon biztosítsák a hálózathoz való szabad hozzáférést minden fogyasztó számára.

Az eszközök átcsoportosításához szükséges a közgyűlési döntés, beleértve a mindkét társaságban egy-egy aranyrészvénnyel rendelkező magyar állam hozzájárulását is.