Jogszerű kereskedés folyt a leminősítéskor

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) intézkedés alkalmazása nélkül megszünteti az S&P leminősítésével kapcsolatos piacfelügyeleti eljárást. A leminősítésről ugyanis a befektetők az S&P honlapján már 13.55 órakor tudomást szerezhettek volna, így az azt követően kezdeményezett tranzakciók nem minősülnek bennfentes kereskedelemnek.
Vágólapra másolva!

Az S&P hitelminősítő ügynökség 2006. június 15-én a hosszú lejáratú magyar devizaadósságot "A-" kategóriából "BBB+" kategóriába leminősítő publikációt jelentetett meg a honlapján.

A leminősítés közép-európai idő szerint 14.03 órakor jelent meg az S&P honlapján, majd 14.04-kor a nemzetközi hírügynökségek jelentéseiben is. A közzétételt megelőző percekben egyes piaci szereplők nagy volumenben magyar állampapírt és forintot adtak el.

A PSZÁF június 16-án piacfelügyeleti eljárást indított annak feltárására, hozzájuthattak-e egyes piaci szereplők a nyilvánosságra kerülés előtt a leminősítésről szóló információhoz, s ez indukálta-e a hirtelen megnövekedett aktivitást. A felügyelet az eljárás során megkereste az Egyesült Királyság Pénzügyi Felügyeletét (UK FSA) is.

A felügyelet megállapította: a leminősítésről szóló közlemény címe (headline) június 15-én 13.55 órakor jelent meg az S&P honlapján, ezzel egy időben az S&P külön jelszóval elérhető szolgáltatás keretében az előfizetőket is értesítette a szalagcímről.

A teljes közlemény (a leminősítésről szóló információ az azt magyarázó kommentárral együtt) 14.03 perckor jelent meg az S&P honlapján, ezt követően 14.04-14.05 órakor a Bloomberg és a Reuters felületén.

A hazai befektetési szolgáltatók szinte mindegyike 14.03-04 órakor értesült a leminősítésről a Reuters és a Bloomberg jelentéseiből, s a 13.55 és 14.04 óra közötti időszakban, mielőtt a leminősítésről szóló hírt megtudták, a magyar állampapírokra kötött ügyleteiken és a devizapiacon jelentős veszteségeket realizáltak.