Eladhatja csehországi kútjait a Mol

Vágólapra másolva!
Cseh lapértesülések szerint a Mol fontolóra vette, hogy kivonul a cseh üzemanyag kiskereskedelemből. A nagykereskedelmi piacon viszont jók a pozíciói, mert ennek 23-25 százalékát tartja kezében.
Vágólapra másolva!

A Hospodárské noviny című vezető cseh gazdasági napilap azt írja, hogy a Mol lépését indokolhatja, hogy a csehországi Slovnaft kutak nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Ha nem tudják a kúthálózat nyereségét növelni, akkor eladják azt. Elemzők szerint a cseh Slovnaft hálózat legfeljebb 950 millió koronát érhet. Még nem született semmiféle döntés az eladásról. A Slovnaft azonban egy új csehországi piaci stratégián dolgozik, s mérlegeljük, hogyan tovább - idézi a cseh lap Fél Krisztinát, a MOL szlovákiai szóvivőjének szavait.

A Hospodárské noviny szerint azonban nincs nagy esély arra, hogy a MOL kutak jelentősen növelni tudnák nyereségüket, mert a cseh üzemanyagpiacon igen nagy a konkurencia. Az újság azzal számol, hogy a jövőben a MOL a Slovnafton keresztül csak a cseh nagykereskedelmi piacon lesz jelen, ahol viszont igen jók a pozíciói, mert a nagykereskedelmi piac 23-25 százalékát tartja kezében.

A Slovnaft kútjai rossz helyen vannak, többnyire az ország keleti részén, tehát Morvaország területén. A rossz stratégiai pozíció és az a tény, hogy a cseh üzemanyag kiskereskedelemben csupán két százalék a részesedésük, meghatározza az eladási árat is - mondta a lapnak Jan Procházka, a Cyrrus elemző csoport szakértője. Úgy vélte: a MOL a csehországi benzinkútjaiért legfeljebb 950 millió koronát kaphat - tájékoztatta a Magyar Energia Hivatal az [origo]-t.