A magyar mák maradhat a morfinpiacon

Vágólapra másolva!
Brüsszel jóváhagyta az étkezési mák hazai termesztési feltételeinek fenntartását legalább 2010 elejéig. Így a magasabb alkaloidtartalmú növények továbbra is termeszthetők étkezési mákként, és az ipari mák esetében is megmaradhat meghatározó szerepünk.
Vágólapra másolva!

Az étkezési mák esetében egy 2003-as kormányrendelet még lehetővé tette a magas, 0,7 százalékos összalkaloid-tartalmú növények termesztését. Ennek a kormányrendeletnek azonban volt egy kitétele, amely 2006-tól 0,4 százalékos szintet jelölt meg határértékként, ezt pedig lényegében csak egyetlen hazai nemesítésű tavaszi fajta tudja itthon produkálni - írja a Napi Gazdaság.

A magasabb határérték fenntartására szóló kérelmet ki kellett küldeni Brüsszelbe, ezért eddig átmeneti időszak volt érvényben. A visszaérkezett a válasz alapján, a magasabb alkaloidtartalmú növények termesztése legalább 2010 elejéig lehetővé válik.

Az ipari mák esetében Magyarország most is a világ morfinpiacának meghatározó szereplője, a nemzetközi piacon évente értékesített, mintegy 300 tonnányi hatóanyag 8-10 százalékát adja. Ez a meglehetősen nagy arány elsősorban azzal magyarázható, hogy az ágazatnak nagy múltja van Magyarországon, például a morfin mákszalmából való előállítását Kabay János szabadalmaztatta.

Tavaly az FVM adatai szerint több mint 5 ezer hektárról takarítottak be ipari mákot. Ennek hazai termelését az étkezési mákénál sokkal szigorúbban szabályozzák. A vetőmagot csak a termelésre megbízást adó cég adhatja és a fel nem használt mennyiséggel grammra el kell számolni, a földeket, illetve az ültetvényeket pedig folyamatosan őrzik.

Az Európai Unióban nincs egységes szabályozás a máktermelést illetően. A tagállamok a termesztés feltételeit külön-külön alakítják ki - Franciaországban és Spanyolországban például jelentős mennyiségű ipari mákot takarítanak be. Ezzel szemben vannak olyan nyugat-európai országok, amelyekben a mák nem része az étrendnek, ezért kereskedelmi forgalomban alig lehet kapni.

Az étkezési mák termesztésével kapcsolatos szabályokat 2003-ban módosította a kormány - mondta Szenci Győzőnétől, az agrártárca szakértője. Ennek keretében azoknak kell kötelezően bejelenteniük a termelést, akik 500 négyzetméternél nagyobb területen termesztenek mákot, vagy ezt kereskedelmi céllal teszik. Összesen 1500-2000 hektárra tehető a hazai étkezési és 75 hektárra a díszítőmák termelési területe, ami körülbelül megegyezik a bejelentési kötelezettség bevezetését megelőző időszakéval.