Kovács növelné a szeszes italok adóját

Vágólapra másolva!
A szeszes italok minimáladójának emelését javasolta pénteken az Európai Bizottság az Európai Unió tagállamaiban.
Vágólapra másolva!

Kovács László adó- és vámügyi biztos javaslata értelmében az 1992-ben megszabott minimálértékek 2008-tól emelkednének, de azok az országok, amelyekben túlságosan nagy növelésre lenne szükség és ez szociális problémákat okozhat, egy- vagy kétéves átmeneti időszakot kaphatnak az új ráták bevezetésére.

A nulla százalékos kulcsú borra az emelés a gyakorlatban nem vonatkozik.

A témáról korábban már tárgyaltak az Európai Unió pénzügyminiszterei, és támogatták a felvetést. A kérdés azért került napirendre, mert a jövedéki adók minimális szintjének megállapítása óta az infláció 31 százalékkal csökkentette a minimumszint értékét.

Az átmeneti időszakot azért javasolja a bizottság, mert korábban felvetődött, hogy a minimumráta emelése az új tagországokban problémákat okozhat, ugyanis a nemrég lebonyolított csatlakozási tárgyalások során eleve jelentős adóemelést hajtottak végre.

A most javasolt - legfeljebb 31 százalékos - emelés azonban a gyakorlatban a legtöbb helyen nagy megterhelést nem jelent: a sör minimáladója például fél literenként 1,4 eurócenttel emelkedne azon tagállamban, ahol a legnagyobb mértékű növelést kellene végrehajtani.

A tagországok többsége már most is magasabb rátát alkalmaz az új minimumnál.