Egységesítéssel is gyorsítják a privatizációt

Vágólapra másolva!
Még az idén elkészülhet az egységes vagyonhasznosítás szervezeti feltételeit megteremtő törvényjavaslat, amiben a Napi Gazdaság információi szerint a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot (KVI) erősíthetik meg. A szervezet idén még több milliárdos privatizációs bevételt szeretne elérni, mozgalmas lesz az év vége. 
Vágólapra másolva!

A választást logikussá teszi, hogy a két vagyonkezelő szervezet, a KVI és az ÁPV közül előbbi a kezelt vagyon nagyságát tekintve jóval méretesebb. A jogszabályokból is erre lehet következtetni: egy júniusi kormányhatározat idén, december 31-éig szab határidőt a KVI egységes vagyonkezelő szervezetté történő átalakítására.

Az biztos, hogy az összevonásuk nem került le a napirendről - ezt a pénzügyi tárca sajtóosztályán is megerősítették. A KVI helyzetét azonban rontja, hogy az Állami Számvevőszék lesújtó véleményt alkotott tavalyi működésükről.

A költségvetési törvény nem határozott meg idei bevételi összeget a KVI számára. A szervezet az első félévben mintegy 120 ingatlant és üzletrészt értékesített, 13 milliárd forint értékben. Tavaly 430 ingatlant adott el 20 milliárd forintért, a Budapest Airport Zrt. 75 éves vagyonkezelői jogának értékesítéséből 387 milliárd, a reptér használatához kapcsolódó ingóságok eladásából pedig még 17 milliárd forint bevétele származott.

A KVI számára a szeptember-október rendkívül mozgalmas lesz, hiszen az idén értékesíteni tervezett ingatlanok közül a több-milliárdosakat most hirdetik meg először vagy éppen újra. Ahhoz, hogy a szervezet még az idén jelentős összeggel gyarapítsa a kincstárt, október 15-ig pályázatot kell kiírnia ezek értékesítésére. Így újból nekifutnak - immár ötödször - a Club Aliga üdülő eladásának. Lényeges változás lesz az új kiírásban, hogy a balatonvilágosi kikötőt is magában foglaló, 10 hektáros területre vonatkozóan, a korábbi két pályázattól eltérően, 25 év helyett 49 évre lehet majd megszerezni a vagyonkezelői jogot. Ezzel a KVI a külföldi befektetők számára kívánja vonzóbbá tenni az ingatlant. A fennmaradó 37 hektárnak továbbra is a tulajdonjogát lehet megvásárolni.

A KVI hamarosan meghirdeti a 11 hektáros, Béla király úti, volt kormányrezidenciát is, viszont október közepéig már biztosan nem írja ki az Üllői úti Mária Terézia laktanya értékesítésére szóló pályázatát. Ezeken kívül, az ősszel milliárdos épületeket hirdetnek meg az igazságügyi és honvédelmi tárca, egyetemek és egészségügyi intézmények vagyonkezelésében lévő ingatlanállományból. Biztatóan alakul a KVI számára a vagyonkezelésében lévő, Millenniumi Média Kft. értékesítési pályázata: már többen érdeklődtek az MTV tervezett, új székházának helyet adó, Bojtár utcai telket is tulajdonló cég 4,6 milliárd forint névértékű, 100 százalékos üzletrésze iránt. Erre október 2-áig lehet pályázni.

Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja nem támogatja az MVM, a Magyar Posta Rt., a Szerencsejáték Rt. és a Tokaj Kereskedőház Rt. magánosítását, vagyis ellenkező állásponton vannak, mint a liberálisok.

A megkezdett tranzakciók:: a Mol 1,74 százalékos részvénycsomagja, és a Fűzfői Szennyvíz Szolgáltató Kft. privatizációja. Előkészítés alatt van a Malév és a Bábolna Zrt. állami pakkjának értékesítése is.

Kormánydöntés után kerülhet sor az FHB-ben, a Balatoni Hajózási Zrt.-ben, a lóversenyeztetést lebonyolító cégekben, valamint a Hollóházi Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben meglévő állami tulajdonrész értékesítésére.

Az ÁPV Zrt. tulajdonosi felügyelete alatt jelenleg már csak 126 társaság működik, amelyek könyv szerinti vagyona 832 milliárd forint. A KVI által - közvetlenül vagy a költségvetési szervekkel kötött vagyonkezelési szerződés alapján - kezelt vagyon ennek csaknem a tízszerese: a 10 millió ingóság és 350 ezer ingatlan összesített nyilvántartási értéke 8200 milliárd forint.