Kamatadó hizlalta a befektetési alapokat

Vágólapra másolva!
A befektetési alapokba közel 295 milliárd forint friss tőke érkezett augusztusban a kamatadó szeptemberi bevezetése előtt, a hozamok pedig további 3,8 milliárd forinttal növelték a vagyont - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) összesítéséből. Szeptember 1-4. között további 110 milliárd forinttal nőtt a vagyon, ami még az augusztus 30-31-i forgalmazásnak köszönhető.
Vágólapra másolva!

A BAMOSZ csütörtöki közleménye szerint az alapok összvagyona augusztusban 14 százalékkal nőtt, és a hónap végén 2408 milliárd forintot tett ki.

A szövetség tagjai augusztus végén már 222 alapot kezeltek, miután 24 új alap indult, három pedig megszűnt.

Az alapok összvagyonának 64 százalékát kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma kilenccel, vagyonuk pedig 7,7 százalékkal nőtt. Augusztusban 105,5 milliárd forintot fektettek be ezekbe az alapokba, a hozamok pedig 4,8 milliárd forinttal növelték a vagyont.

A hét zártkörű értékpapíralap vagyona 27,5 százalékkal, 67 milliárd forintra emelkedett, aminek oka két új garantált alap indulása, illetve a részvényalapok tőkevonzása.

A kamatadó előtti rohamnak az ingatlanalapok voltak a fő nyertesei, a likviditási és a garantált alapok mellett.

Az ingatlanalapok száma nem változott, a 20 alap vagyona a hónap végén 548 milliárd forintra rúgott, az összvagyon 23 százalékára. A 27 százalékos havi bővülésből 114,5 milliárd forintot az új befektetések, 1 milliárd forintot az alapok teljesítménye eredményezett.

Garantált alapból augusztus végén 62 volt, kettő új indult, kettőnek a futamideje pedig lejárt. A garantált alapok összvagyona a hónap végén már meghaladta a 241 milliárd forintot, ami az összvagyon 10 százalékát teszi ki. A garantált alapok 27 százalékos havi növekményéből 53,5 milliárd forint az új befektetéseknek, míg 2,2 milliárd forint a piaci teljesítménynek köszönhető.

A származtatott alapok száma megduplázódott, augusztus végén tíz ilyen alap létezett. Vagyonuk 89 százalékos bővülést követően 14,4 milliárd forintra emelkedett. Augusztusban 6,4 milliárd forint tőkét fektettek be ezekbe az alapokba, a hozamok 330 millió forinttal növelték a vagyont.

A 28 nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alap vagyona augusztusban 8,7 százalékkal gyarapodott, és a hónap végén 742 milliárd forintot tett ki. A hónap során 56 milliárd forint friss tőke áramlott a pénzpiaci alapokba, a hozamok pedig 3 milliárd forinttal növelték a vagyont.

Augusztusban a kamatadó előtti befektetési láz ellenére tovább csökkent a 29 kötvényalap vagyona, összvagyonuk a hónap végén 14 százalékos zsugorodás után 312 milliárd forint volt. Közel 50 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból, az alapok hozama pedig összességében 700 millió forinttal csökkentette a vagyont.

A részvényalapok száma eggyel, vagyonuk 7,4 százalékkal nőtt, a hónap végén a 35 alap vagyona meghaladta a 274 milliárd forintot. Az új befektetések augusztusban 17 milliárd forinttal, a hozamok 1,6 milliárddal növelték a vagyont. Az új befektetéseknek köszönhetően a leggyorsabban az ázsiai és európai részvénytúlsúlyos alapok nőttek.

Augusztusban 7 új vegyes alap indult, így számuk 22-re, vagyonuk pedig 45 százalékos növekedéssel közel 150 milliárd forintra bővült. Esetükben az új befektetések 46 milliárd forinttal, a hozamok 750 millió forinttal növelték a vagyont.

A Bamosz csütörtöki újabb közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a szeptember 1-jei és 4-i nettó eszközérték változásban megjelenő, befektetési jegy forgalmazásból eredő vagyonváltozás összességében még közel 110 milliárd forintot jelentett, ami túlnyomórészt az augusztus 30-i és 31-i forgalmazásnak köszönhető.

Indoklásként ismertetik, hogy az alapok egy jelentős részénél a befektetési jegy forgalom elszámolása miatt a befizetett friss tőke egy-két nappal elcsúszva jelenhet meg az alapok hivatalos nettó eszközértékében.