Adótakarékos számlát javasol a tőzsde

Vágólapra másolva!
Az árfolyamnyereség-adó megfizetése alól mentesítő számla létrehozását javasolja a 3 évnél hosszabb ideig megtartott értékpapír-befektetésekre a Budapesti Értéktőzsde. Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján megértő hangon nyilatkozott a kormány intézkedéseiről.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde vezetése egy olyan speciális értékpapírszámla kialakítását javasolja a kormánynak, amelyen a három évig tartott, az európai unió vagy az OECD-országok tőzsdéin jegyzett értékpapír-befektetések árfolyamnyeresége adómentességet élvezne. Szalay-Berzeviczy Attila, a tőzsde elnöke szerint amennyiben a kormány elfogadja javaslatukat, akkor azt úgy értelmezik, hogy a kabinet nem felrúgta, hanem módosította korábbi megállapodásukat.

A tőzsdeelnök beszámolt arról, hogy korábban a kormány 25 százalékos árfolyamnyereségadó bevezetését tervezte. A tőzsde vezetése az értékpapírok árfolyamnyereségének adómentességét szerette volna fenntartani. Akkor kötött megállapodásuk értelmében 10 százalékos árfolyamnyereség-adót vezettek volna be, a kormány viszont cserébe tőkepiac-élénkítő jogszabályok megalkotásához járult hozzá.

Szalay-Berzeviczy Attila a jelenlegi gazdasági helyzetben elfogadja, hogy a magyar gazdaság szereplőinek több áldozatot kell hozniuk. Ezért megértően fogadta a kormány javaslatát, ám a hosszú távú befektetések és az öngondoskodás eszméjének terjesztése érdekében javasolja a 3 éves tőzsdei befektetések adómenteségének kialakítását.

A tőzsdeelnök úgy véli, javaslatát a kormány és az Országgyűles elfogadja, ugyanis nincs ellenérdekelt szereplő a gazdaságban, a nyugdíj-előtakarékossági számlával ellentétben a költségvetésnek ez nem kerül semmibe, és nagyon egyszerű a konstrukció.

A sajtótájékoztatón Holczer Péter, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) elnöke elmondta, hogy számításaik szerint a kamatadó bevezetése előtti napokban 800 milliárd forint befektetést helyeztek át a magánszemélyek, és ebből mindegy 300 milliárd forint vándorolt a Bamosz által kezelt befektetési alapokba.

Giczi József