Tovább építik a román atomerőművet

Vágólapra másolva!
A Bukaresttől keletre lévő Cernavoda nukleáris erőmű kettes blokkját állami és banki hitelből fejezik be. A munkálatok végeztével a román igények 18 százalékát fogja kielégíteni nukleáris energia.
Vágólapra másolva!

Románia pénzügyminisztériuma és a Banca Comerciala Romana 122 millió eurós hitelt biztosít a Nuclearelectrica számára a Cernavoda-2 blokk befejezéséhez - tájékoztatta a Magyar Energia Hivatal az [origo]-t a NucNet-re hivatkozva. A Nuclearelectrica szerint a 655 megawattos, nyomott nehézvizes blokk a menetrend szerint 2007 márciusában csatlakozhat a hálózatra, kereskedelmi üzemét pedig 2007 közepén kezdheti meg.

A Bukaresttől keletre lévő Cernavoda telephelyet 5 egyforma blokk építésére tervezték, de a pénzügyi eszközök hiánya és az energiaigények visszaesése a 90-es években a többi három blokk építésének felfüggesztéséhez vezetett. A 2. blokk jelenleg 91 százalékos készültségű, a projektet vezető Atomic Energy of Canada Limited nevű cég a kínai Beijing Jianhuan Technology and Trade Company cégnek megbízást adott a berendezések tesztelésére, a tömörségi és nyomáspróbák elvégzésére.

Az ugyanolyan típusú (Candu-6) Cernavoda-1 1996 óta üzemel, a 2. blokk befejezésével a román igények 18 százalékát (jelenleg 9,3 százalékát) fogja kielégíteni nukleáris energia. Ezév júniusában 15 cég jelezte levélben, hogy részt venne a 3. és 4. blokk befejezéséhez kapcsolódó befektetések finanszírozásában, ebből 13-mal megkezdődtek a tárgyalások.