Meredek áremelések Nagy-Britanniában

Vágólapra másolva!
Előzetes bejelentésének megfelelően, meredeken emelte hétfőtől lakossági áram- és gázárait a legnagyobb brit szolgáltató, a nagybani beszerzési árak folyamatos emelkedésére és a cég ebből eredő rekord veszteségeire hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A Centrica - a British Gas anyavállalata - 12,4 százalékkal emelte az általa szolgáltatott lakossági földgáz árát, és 9,4 százalékkal az áramét.

Brit fogyasztóvédő szervezetek szerint a British Gas, amely az idén már másodszor hajt végre jelentős áremelést, most már a legdrágább lakossági szolgáltató az egyébként teljesen decentralizált brit kiskereskedelmi energiapiacon. Az Energywatch nevű piacfigyelő szervezet kimutatása szerint 2003 óta a British Gas átlagos lakossági gázárai 91 százalékkal, áramárai 81 százalékkal emelkedtek.

A Centrica már korábban közölte, hogy az elmúlt két üzleti félévében, összesen csaknem 220 millió fontot (90 milliárd forint) - ebből, az idei első félévben, 143 millió fontot - vesztett a lakossági földgázpiacon a nagybani beszerzési árak meredek emelkedése miatt.

Az idei első félévi veszteség a legnagyobb, amelyet a Centrica időarányosan eddig valaha elszenvedett.

Nem hivatalos számítások szerint a British Gas hálózatába bekapcsolt 17 millió brit háztartás, átlagos éves gázköltsége, a mostani emelés után, a jelenlegi 620 fontról (250 ezer forint) 700 fontra (280 ezer forint) emelkedik.

Nagy-Britanniában teljesen liberalizált a lakossági energiapiac, amelyen számos cég jelen van, de az utóbbi hónapokban mindegyikük alaposan emelte árait. Az EDF Energy például, már júliusban 19 százalékkal drágította az általa szolgáltatott lakossági földgázt.