Péntektől alakulhatnak európai szövetkezetek

Vágólapra másolva!
Az európai szövetkezetről szóló törvény augusztus 18-án, pénteken lép hatályba. Ezzel egyidejűleg változik a számviteli törvény két passzusa, valamint szintén hatályba lép a cégtörvénynek az európai szövetkezetről szóló része.
Vágólapra másolva!

Az európai szövetkezet (SCE) az európai - és nem a nemzeti - jog talaján áll, akárcsak az európai részvénytársaság vagy az európai egyesület. A nemzeti szabályok szerint alapított szövetkezetek vagy egyéb jogalanyok tehát egy olyan európai szövetkezeti formát hozhatnak létre, amelyek működését közvetlenül egy uniós rendelet szabályozza. Az újonnan alapított szövetkezet székhelye az unión belül szabadon megválasztható anélkül, hogy a meglévőt meg kellene szüntetni.

Az európai szövetkezet alapvető célja a tagok szociális tevékenységének fejlesztése, szükségleteik kielégítése. Ennyiben megegyezik az új magyar szövetkezeti törvény és az európai szabály. Európai szövetkezetet legalább 30 ezer euró (most több mint 8 millió forint) jegyzett tőkével lehet alapítani. Amennyiben a tagok felelőssége korlátozott, úgy az európai szövetkezet nevében használni kell a "korlátolt felelősségű" kifejezést.

Az európai szövetkezet állhat egységes és nem egységes irányítás alatt. Az előbbi esetben 5-11 tagú igazgatótanács irányít, az utóbbiban pedig legalább 3 tagú igazgatóság látja el az ügyvezetést, de 50 fős tagságnál kisebb szövetkezetnél elég ügyvezető elnököt választani.

A törvény részletesen szabályozza a munkavállalók bevonását az európai szövetkezet döntéshozatali rendjébe. Már az alapítást megelőzően - az alapítók munkavállalóiból - különleges tárgyalótestületet kell létrehozni. A működés során pedig képviseleti testület működhet. Ennek létrehozása nem kötelező, mivel a törvény részletesen leírja a szövetkezet vezetősége és a munkavállalók közti konfliktus feloldásának szabályait.

A múlt év végén hozott új gazdasági társasági törvény - szintén augusztus 18-i hatállyal - módosítja a számviteli törvény két passzusát, melyek összefüggésben vannak az európai szövetkezetekkel. Így a vállalkozó fogalmába péntektől bekerül az európai szövetkezet is. Az üzleti év a naptári évtől eltérhet az európai szövetkezetek esetében is, de csak akkor, ha nem minősülnek hitelintézetnek, pénzügyi vállalkozásnak, illetve biztosítónak.

Szintén pénteken lépnek hatályba az új cégtörvénynek az európai szövetkezetekre vonatkozó részei. Ez a törvény szabályozza, hogy miképpen kell az európai szövetkezetet bejegyezni a cégjegyzékbe, törölni abból, illetve a székhelyét áthelyezni más tagállamba.