Lassul a GDP növekedési üteme

Vágólapra másolva!
Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 3,6 százalékkal, a naptári hatást figyelembe véve 3,9 százalékkal nőtt 2006. II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
Vágólapra másolva!

A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján, a szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal emelkedett a GDP.

Az első félévben a gazdasági növekedés 4,1 százalék volt mind kiigazítás nélkül, mind pedig a naptári hatás kiszűrésével.

Ligeti Csák, a KSH főosztályvezetője elmondta: a tavalyi évhez képest a mezőgazdaság gyengébb teljesítményt mutat, ezen kívül pedig lassult az ipar és az építőipar termelésének bővülése is.

A KSH megjegyzi, hogy a gyorsbecslés korlátozott információs bázisra épül, így a statisztikai becslés megbízhatóságának hibahatára 0,2 százalékpont.

Az első negyedévben a gazdasági növekedés, kiigazítás nélkül 4,6 százalék volt, a naptári hatás kiszűrésével 4,4 százalék.

Tavaly a második negyedévben a GDP kiigazítás nélkül 4,5 százalékkal, a naptári hatás kiszűrésével pedig 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Elemzői vélemények

Különbözőképpen értékelik a GDP II. negyedévi növekedését az elemzők, ám abban egyetértenek, hogy 2006 egészében várhatóan 3,8-4,0 százalékos ütemben bővülhet a magyar gazdaság.

Az OTP Bank GDP-várakozása ugyan 4,1 százalék volt, azonban a negyedévi 0,9 százalékos növekedési ütem sem rossz eredmény és elképzelhető, hogy a III. negyedévben gyorsul a GDP - mondta Vojnits Tamás. Az OTP Bank elemző főosztályának vezetője arra alapozza véleményét, hogy a külföldi kereslet továbbra is erős, ami felfelé húzza az exportot.

A beruházások alakulásáról nincs információ, ráadásul a tavalyi II. negyedévi bázis igen magas, 9 százalék - jelezte Vojnits. Az elemző véleménye szerint a lakossági kereslet, különösen a lakossági beruházások, ezen belül is a lakáscélú beruházások lassulhatnak, így 2006 egészére az OTP Bank 4 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál, a jövő évi ütem pedig 2,4 százalékra mérséklődhet.

A Raiffeisen Bank jóval markánsabb, 4,4 százalékos növekedést várt. Amíg a nettó export dinamikája továbbra is erős, addig mind a lakossági, mind a közösségi fogyasztás dinamikája gyengül. A beruházások is lassulnak, bár sok múlik azon, hogy az autópálya építéseket mikor számolják el - mondta Török Zoltán. A bank vezető elemzője szerint elgondolkodtató, hogy már a Gyurcsány-csomag bevezetése előtt lefékeződött a növekedési ütem. A Raiffeisen Bank eredetileg a második félévre várta a 3,6 százalékos GDP-ütemet.

A most közölt GDP-adat után a korábbi, 2006 egészére vonatkozó 4 százalékos növekedési becslést a banknál 3,8-4,0 százalékra kiigazítják - mondta Török, aki 2007-re megalapozottnak látja a kormány 2 százalékos GDP-becslését.