Már dátum sincs az euró bevezetésére

Vágólapra másolva!
A konvergenciaprogram nem tartalmazza majd az euró bevezetésének céldátumát - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Budapesten, miután a programról konzultált az MSZP-frakcióval.
Vágólapra másolva!

A kormányfő a Brüsszelnek szeptember elején benyújtandó dokumentumról közölte: a konvergenciaprogram nem az euróról szól, hanem arról, hogy a közpénzügyek hogyan kerülnek olyan állapotba Magyarországon, hogy be lehessen vezetni az eurót. A program azt tartalmazza, hogyan, mikor és milyen intézkedésekkel érhetjük el az uniós fizetőeszköz bevezetéséhez szükséges egyensúlyt.

A kormány még elfogadása előtt, augusztus utolsó tíz napjában nyilvánosságra hozza a programot, arról társadalmi és politikai partnerekkel fog konzultálni.

Gyurcsány Ferenc kormánya különböző alternatívákat vizsgál, hogyan lehet visszatérni az egyensúlyi pályára. Az alternatívákban a kritériumok 2008, 2009, illetve 2010-es teljesítése szerepel - közölte, hozzátéve, hogy a konvergenciaprogram nagyon fontos társadalompolitikai, gazdasági döntéseket tartalmaz a következő évekre.

A feltételek teljesítése után két évvel lehet bevezetni a fizetőeszközt, tehát most elősör hangzott el hivatalosan - ha közvetve is - 2010 utáni céldátum. Medgyessy Péter volt miniszterelnök ígérete szerint 2006-ra kellett volna eleget tenni a követelményeknek, ami 2008-as euró bevezetést jelentett volna.

[origo]/MTI