Havi tízezer spórolható a légkondiválasztással

Vágólapra másolva!
A kánikulai napok alatt valóságos rohamot indítottak a vásárlók a különféle légkondicionáló berendezésekért. A szakemberek a jó választás fontosságára hívják fel a figyelmet, amely a hűtendő helyiség paraméterei mellett az energiahatékonyságot is számításba veszi. Az egyes típusok fogyasztása akár tízezer forintos eltéréseket okozhat a villanyszámlában.
Vágólapra másolva!

A légkondicionáló és klímaberendezések ára a többi elektronikai terméknél tapasztalható módon az évek során jelentősen mérséklődött. A márkás lakossági split klímákat napjainkban körülbelül 100 ezer forintért vásárolhatjuk meg, ám akár sokszor ennyit is költhetünk a nagyobb tudású berendezésekre. Az olcsó klímaberendezések meglehetősen energiapazarlók - mondta el Varga Csaba, az Oktoklíma Kft. ügyvezetője az [origo] -nak.

Az egyéb háztartási elektromos készülékekhez hasonlóan, a split készülékeket is energiaosztályokba sorolják. Nem mindegy, hogy egy 40 000 forintos készülékkel havi 30 000 forintos villanyszámlát produkálunk, vagy egy drágább, de korszerűbb, "A" energiaosztályú készülékkel 15 000-20 000 forintot fizetünk villanyra egy meleg hónapban. Ennél körülbelül 30 százalékkal energiatakarékosabbak az úgynevezett inverteres szabályzásúak, amelyek a kompresszor teljesítményét is szabályozzák, ezért ugyanazt a hűtési hűtő hatást kevesebb árammal lehet elérni.

Magyarországon jellemzően az ár alapján döntenek az emberek, sokan csak később szembesülnek az olcsó készülék hátrányaival, vagyis, hogy villamosenergia-pazarló, zajos, nem javítható, és nem eléggé tartós. A nagy gyártók előre tekintenek, és a minél kevesebb energiával működtethető, korszerű kompresszorokkal szerelt, inverteres szabályzással ellátott készülékeket gyártják. Ezeken túlmenően előtérbe kerültek a plusz szolgáltatások is, mint a mind finomabb és több fokozatú szűrés, levegő fertőtlenítés, allergén mentesítés, design, és a többi.

A lakossági területen jellemzően a split, vagyis osztott készülékek terjedtek el. Ez azt jelenti, hogy a működésileg egy egységet képező készülék valójában két egységből áll, egy beltériből, és egy kültériből. Ezek olcsó alternatívái a mobil klímák, ott, ahol valamilyen okból nem lehet, vagy nem éri meg a telepített készülékeket alkalmazni. Előnye, hogy nem szükséges telepíteni, viszont némelyik nagyon zajos, ezért például hálószobában szinte használhatatlanok. Ezek nagyon nagy számban és elérhető áron kaphatóak az áruházakban; ám a túl kis teljesítményű berendezést teljesen hiába vásároljuk meg, mert ha nem képes kihűteni a helyiséget, csak az áramot fogyasztja - int a szakember. Split klímákat jellemzően utólag, már kész lakások esetében érdemes, kis számú helyiség hűtésére használni.

Érdemes szakemberre bízni

Új építésű családi házaknál kezd terjedni a "fan coil"-os rendszer, ahol egy vizes rendszert kell kiépíteni, mint a radiátoroknál, de radiátor helyett a "fan coil"-t, vagyis ventilátoros konvektort kell alkalmazni. Nyáron hideg vizet keringetünk a rendszerben, télen meleget, így ugyanazzal a készülékkel tudjuk a hűtést és a fűtést is ellátni. A központi fűtőkészülék lehet egy kazán, és a hűtőkészülék egy folyadékhűtő. A korszerűbb rendszereknél a központi elem egy hőszivattyú, amely nyáron hideg vizet, télen meleg vizet állít elő. A csak hűteni képes split berendezések lassan ki is szorulnak a piacról. A hazai mínuszos téli időszakban viszont ezek a készülékek nem tudnak megbízhatóan és gazdaságosan fűteni, tehát szükség van egy alternatív fűtésre is.

A készüléket mindig az adott szoba igényeihez kell választani. Nem elég a szoba légköbméterét figyelembe venni, mert nem ez a meghatározó. Egy északi ablakokkal rendelkező szoba három-négyszer kisebb berendezést igényel mint egy ugyanakkora, de délnyugati fekvésű. Ennek oka, hogy jellemzően a hőterhelést a napsugárzás okozza, ami viszont nem annyira a szoba nagyságától, hanem az ablakfelületektől és a tájolástól függ.

Fontos kényelmi és egyben környezetvédelmi tényező a zajszint. A kültéri egység megengedhető zajszintjét hazai előírások szabályozzák, és túllépés esetén a bírság a klímaberendezés árának többszöröse is lehet. Vásárláskor legyünk tehát körültekintőek, mivel az előírások konkrét zajszintre vonatkoznak (dB), nem elfogadható egy-egy termék zajszintjére vonatkozó utalás, hogy "csendes". Ha nincs konkrét érték megadva, akkor legyünk gyanakvóak, a gyártó nem akarja nagydobra verni az értékeket, és valószínűleg erre jó oka van.