Lassult az alapok vagyonának gyarapodása

Vágólapra másolva!
A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai által kezelt alapok vagyona idén a második negyedév végén 2084 milliárd forint volt, a negyedév során mindössze 0,6 százalékkal, fél év alatt azonban 11 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

A negyedév során az egyéb, nem besorolt és a garantált alapok nőttek a leggyorsabban, 49, illetve 47,5 százalékkal, a pénzpiaci, a rövid- és hosszú kötvényalapok azonban jelentős tőkekivonást szenvedtek el.

A BAMOSZ-tagok által kezelt vagyon a negyedév végén 2437 milliárd forint, alapokkal együtt 4520 milliárd.

Az alapokon kívüli kezelt vagyon 58,4 százaléka pénztári vagyon, 33,1 százaléka biztosítói, 8,5 százaléka egyéb tulajdonosok vagyona.

A vagyon 76 százaléka belföldi állampapírokban és kincstárjegyekben van, 6,7 illetve 9,4 százaléka hazai, illetve külföldi részvényekben. Az ingatlanok aránya 0,8 százalék.

A portfóliókban 12 százalék a befektetési jegyek aránya, kétharmadát teszik ki a BAMOSZ-alapok jegyei.

Idén a második negyedévben 16, a félév során 26 új alap indult. Az alapok teljesítménye a negyedévben több mint 7 milliárd forintot, a félév során pedig 58 milliárd forintot jelentett a befektetőknek.

Összességében 2006. június 30-án a BAMOSZ tagjai 196 alapot kezeltek, ezek jelentős része nyilvános nyílt végű, a speciális alapok döntően zárt végűek, míg a zártkörű alapok száma 8 volt. Az alapok félév végi 2 ezer milliárd forintot meghaladó vagyonának 69 százaléka a nyilvános nyílt végű értékpapíralapokban, további 20 százaléka a nyilvános nyílt végű ingatlanalapokban volt. Ez jelentősen átrendeződés a másfél évvel ezelőtti 84, illetve 9 százalékhoz képest - jegyzi meg a BAMOSZ.

A nyilvános nyílt végű értékpapír-befektetési alapok még mindig a legmeghatározóbb formái az alapoknak, a II. negyedév elején 110 ilyen alapot kezeltek hazai alapkezelők, a negyedév során pedig két új alap indult. A 112 alap vagyona 2006. június 30-án 1429 milliárd forint volt, ami 4,4 százalékkal alacsonyabb a megelőző negyedév végi értéknél, de 3,2 százalékkal magasabb a 2005. év végi értéknél.

A negyedéves 66 milliárd forintos vagyoncsökkenés 69 milliárd forint tőkekivonás után alakult ki, a befektetési alapok közel 3 milliárdos hozamával. A félév során az alapok 45 milliárd forinttal bővültek, ebből több mint 10 milliárd új befektetés, a bővülés háromnegyed részben azonban a hozamok hatása.

A zártkörű nyílt végű értékpapíralapok száma a félévben nem változott, összesített vagyonuk viszont - a nyilvános alapokhoz hasonlóan, de kisebb mértékben - 1,3 százalékkal csökkent a negyedév során, míg az év eleje óta vagyonuk 11,8 százalékkal nőtt. A 600 millió forintos negyedéves vagyoncsökkenés után a félév végén az 5 zártkörű értékpapíralap összesített nettó eszközértéke 46,8 milliárd forint volt.

A második negyedévben közel 1 milliárd forint, míg a félévben összesen 3,5 milliárd forint friss tőkebefektetés érkezett a zártkörű értékpapíralapokba, elsősorban a részvényalapokba (a félév során a pénzpiaci alapba 210 millió forintos új befektetés érkezett, a vegyes alapból pedig 45 millió forintot vontak ki).

A második negyedévben tehát a vagyoncsökkenést a befektetési alapok negatív hozama eredményezte, míg a félév során összesen közel 1,5 milliárd forintos hozamot értek el a zártkörű értékpapíralapok.