A Jukosz csődjének kimondását kérik a hitelezők

Vágólapra másolva!
A vállalatóriás csődjének kimondását kérő hitelezők szavazatukkal egy három éve húzódó ügy végére tettek pontot. Amennyiben a bíróság elfogadja a csődeljárás iránti kérelmet, helyreállhat az orosz energiapiac feletti állami ellenőrzés.
Vágólapra másolva!

A csőd kimondását javasolta a hitelezőknek Eduard Rebgun, a társaság bíróság által kinevezett biztosa, mert a teljes hitelezői követelésük nem teljesíthető a cég összes maradék vagyonának eladásával. A keddi moszkvai ülésen megjelent 24 hitelező az összes szavazat 94,22 százalékával fogadta el a javaslatot.

A hitelezők ezt megelőzően elutasították a Jukosz szanálására benyújtott tervet, és nemet mondtak arra a javaslatra is, hogy külső irányítás alá vegyék a társaságot. A Jukosz vezetése ugyan még hétfőn olyan jelentést tett közzé, hogy a legfrissebb adatok szerint a társaság értéke közel 87,8 milliárd dollárt tesz ki, szemben a csődbiztos által számított 16,65 milliárd dollár értékkel, a hitelezők Eduard Rebgunra hallgattak, aki szerint a társaság szanálására kidolgozott terv jogilag kifogásolható, és semmi biztosítékot nem ad arra, hogy belátható időn belül vissza tudják fizetni a társaság adósságait.

A Jukosz legnagyobb hitelezői az orosz szövetségi adóhivatal után az orosz állam tulajdonában álló Rosznyeft olajtársaság, illetve a Gazprom gázmonopólium. A Jukosz csődjének kimondása mindkettejük számára azt jelenti, hogy a piaci ár alatt juthatnak jelentős Jukosz-vagyonrészekhez. Piaci áron számolva a felszámolásra ítélt társaság 20 százalékos részesedése a Gazpromnyeftben valamivel több mint 4 milliárd dollárt ér, a Rosznyeftben lévő részesedései pedig ennek a kétszeresét.

A csődeljárás kezdeményezésének hírére a Jukosz részvényei azonnal 35 százalékkal, 14 rubelre (53 dollárcentre) estek vissza. A Gazprom-részvény árfolyama 0,8 százalékkal, a Rosznyeft-papírok ára 0,3 százalékkal emelkedett az orosz tőzsdén.

Tim Osborne, a Jukosz részvényeinek többségét birtokló Group Menatep Ltd. (GML) ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a GML nemzetközi bíróságok előtt fog kártérítést követelni az orosz államtól.

A Jukosz elleni ügyészségi eljárás 2003 nyarán indult, miután a társaság vezetője, Mihail Hodorkovszkij nyilvánosan közölte, hogy a 2003 decemberi helyhatósági választásokon két ellenzéki pártot fog támogatni. Moszkvában abban az időben azt is szinte kész ténynek tekintették, hogy a leggazdagabb orosz olajbáró 2008-ban indulni fog az elnökválasztáson.