Csökkentett áron adnák el a kukoricát

Vágólapra másolva!
Alacsonyabb áron könnyebb lenne túladni a magyar intervenciós gabonafeleslegen az intervenciós ügyekért felelős szervezet munkatársa szerint. A szakmai érdekképviselet felháborítónak tartja a termelőkkel folytatott egyeztetés nélkül tett javaslatot.
Vágólapra másolva!

Amennyiben az Európai Unió 10 euróval - jelenlegi árfolyamon mintegy 2800 forinttal - csökkentené a kukorica jelenlegi 101 eurós tonnánkénti intervenciós árát, úgy csökkenhetnének a magyar raktárakban felhalmozódott készletek - mondta Rieger László, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) intervenciós igazgatóságának vezetője.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint még nincs egyeztetett magyar álláspont az unió gabonaintervenciós rendszerének esetleges átalakításával kapcsolatban, ezért Tóth István, a szervezet titkára felháborítónak tartja egy esetleges árcsökkentő javaslat napvilágra kerülését úgy, hogy erről a javaslatról semmiféle egyeztetés nem történt az érdekképviseletekkel.

Rieger László rámutatott, hogy az elmúlt két évben a magyar gabonatermés mintegy 25-25 százaléka került az uniós intervenciós raktárakba. Ez összesen mintegy 4-4 millió tonna gabonát jelent, így az intervenciós raktárakban mintegy 8 millió tonna gabona halmozódott fel.

Ebből a mennyiségből az unió eddig mintegy 1 millió tonna gabonát értékesített. Ezzel az értékesítési ütemmel számolva csupán a meglévő készletek felszámolása is csaknem egy évtizedig eltartana.

Ha 10 euróval alacsonyabb lenne a kukorica intervenciós felvásárlási ára, akkor a magyar kereskedők a szabadpiacon is elfogadható áron tudnák kínálni a magyar terményt - mutatott rá az igazgató. Hozzátette: ennek megvalósítása azonban jelenleg még lehetetlen, mivel az árcsökkentés ellentétes az unióban alkalmazott egységes ár filozófiával.

Az MVH intervenciós igazgatóságának vezetője megjegyezte: javaslata lényegében azt szolgálja, hogy inkább csökkenjen az uniós intervenciós ár, de ne szűnjön meg az intervenciós felvásárlás. A jelentős magyar intervenciós készletek miatt ugyanis ennek fennáll a veszélye - mondta.

Az Unió intervenciós értékesítése ugyanakkor versenytárgyalásos rendszerben működik - tudta meg az [origo] a Gabonaszövetségnél érdeklődve. A beragadt készletek eladásakor tehát elképzelhető megoldás lenne a piaci viszonyok között megszokott árcsökkentés, ami tehermentesítené a raktárakat.

Tóth István, a MOSZ titkára Rieger László véleményére reagálva felháborítónak tartotta a javaslatot, mert azt nem előzte meg egyeztetés. Ugyanakkor felhívta a figyelmet az EU és Ukrajna közötti együttműködésről szóló partnerségi és együttműködési megállapodás 2008 tavaszán megszűnésével járó kockázatokra. Az új megállapodás - amelyet az unió készül megkötni a csatlakozásra váró Ukrajnával - jelentős veszélyt hordoz a magyar gabonapiac számára.

A megállapodás hatására - amennyiben ezt nem megfelelő módon készítik elő, és kötik meg - ugyanis a MOSZ titkára szerint dömpingáron zúdulhat az ukrán gabona a magyar piacra. A MOSZ véleménye éppen ezért az, hogy az uniónak olyan egyezmény megkötésére kell törekednie Magyarország keleti szomszédjával, amely lehetővé teszi, hogy az egyes uniós tagállamok arányosan viseljék az importkedvezmények következményeit. Így el lehet kerülni, hogy egy-egy ország piacára túl sok ukrán gabona jusson dömpingáron.

MTI/[origo]