A vártnál jobban növekedhet az eurózóna

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szeptemberben valószínűleg megemeli majd az eurózóna idei növekedésére vonatkozó legutóbbi, májusi becslését, ami 2,1 százalékos bővüléssel számol - jelezte keddre virradó éjszaka Brüsszelben Joaquin Almunia, a testület gazdasági és pénzügyi kérdésekkel foglalkozó biztosa.
Vágólapra másolva!

"Ha a jelzőszámok ugyanolyanok maradnak mint most, akkor a szeptemberi előrejelzésünk javíthatja a májusi számokat" - mondta Almunia az eurózóna pénzügyminisztereinek éjszakába nyúló tanácskozása után. "Vannak kockázatok, amelyek az olajárakkal, a pénzügyi piacok változékonyságával és a globális egyensúlytalanságokkal függenek össze. De az általunk előrejelzett kép optimistább, mint két hónappal ezelőtt" - közölte.

Ugyanakkor mind a biztos, mind Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az eurózóna elnöke aggódott amiatt, hogy a tagállamok nem nagyon igyekeznek kihasználni a mostani, viszonylag kedvező gazdasági helyzetet pénzügyeik konszolidálására. "Felhívtuk az eurózóna összes tagállamát, hogy éljenek a jó konjunktúra adta lehetőségekkel és csökkentsék deficitjük szintjét" - közölte Juncker.

Miközben azok az országok, amelyek az eurózóna szabályait megszegve, a 3 százalékos GDP-szintnél nagyobb államháztartási deficittel rendelkeznek (ilyen Portugália, Franciaország, Németország és Görögország) keményen dolgoznak a deficit csökkentésén, addig más tagállamok már kevesebb lelkesedést mutatnak e feladat iránt. Juncker Ausztriát, Belgiumot és Luxemburgot emelte ki ez utóbbi csoportból. A luxemburgi miniszterelnök Spanyolországot és Írországot arra kérte, ügyeljenek, hogy ne térjenek le a mostani útról.

Almunia üdvözölte az olasz kormány szándékát, hogy 2007 végére, a jelenlegi 4 százalékos GDP-arányos szintről 3 százalék alá akarják csökkenteni az államháztartási deficitet.

Az eurózóna pénzügyminiszterei jóváhagyták, hogy Szlovéniában, amely jövő januártól a csoport 13. tagállama lesz, az euró árfolyamát 239,64 toláros szinten húzzák meg. Ezt azonban most kedden, az EU-tagállamok pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán fogják hivatalosan elfogadni.