Lefelé nyomja a zlotyt a miniszterelnök-váltás

Vágólapra másolva!
Tizenkét havi minimuma közelében alakul a lengyel zloty árfolyama, miután lemondott a miniszterelnök, Kazimierz Marcinkiewicz, szabaddá téve az utat a konzervatív Jaroslaw Kaczynski számára.
Vágólapra másolva!

A zloty péntek délután óta gyors ütemben vesztett értékből, 1,3 százalékot az euróval, 1,6 százalékot a dollárral szemben. További gyengülése várható, mivel a leendő miniszterelnök, az elemzők szerint hajlamos "felvizezni" a pénzügyi szigort. Marcinkiewicz legalább szóban hitet tett a piaci reformok mellett, és megkísérelt a külföldi befektetők kedvében járni. Kaczynski azonban gyanakvóan tekint a piacokra, és védelmezni kívánja a lengyel gazdaságot a külföldi befolyás erősödésétől.

Elemzők szerint a zloty áttörheti a 4,10-es árfolyamhatárt is az euróval szemben, később azonban e szint körül stabilizálódhat, hiszen a befektetők várakozással tekintenek az új kormány még nem kialakult politikájára. Kaczynski vasárnap Stanislaw Kluzát, a jegybank korábbi közgazdász tanácsadóját nevezte meg kormánya pénzügyminiszter-jelöltjének. Kluza, újságíróknak nyilatkozva hangoztatta ragaszkodását a költségvetési hiány tervezett szintjéhez, és azt mondta, hogy reális cél az euróövezeti csatlakozás 2009-ben. Lengyelországnak nincs hivatalos céldátuma az euró bevezetésére.

A zloty/euró hétfő reggel 4,0782 volt a pénteki késői 4,0247 után, a zloty/dollár 3,1393-ról 3,1888-ra változott. A varsói értéktőzsde WIG-20-as mutatója hétfőn, 2,1 százalékos veszteséggel, 2943 ponton kezdett, majd 1,0 százalékra mérséklődött a visszaesés.