Kína a világ negyedik gazdasága

Vágólapra másolva!
Kína - ha csak kis különbséggel is, de - megelőzte Nagy-Britanniát, és a világ negyedik számú gazdaságává vált, derül ki a Világbank legfrissebb számításaiból. Az első három helyen - Egyesült Államok, Japán, Németország - nem változott a sorrend.
Vágólapra másolva!

A Világbank számítása szerint a kínai hazai össztermék (GDP) tavaly 2,263825 ezer milliárd dollár volt, 94 millió dollárral, azaz 0,004 százalékkal több, mint Nagy-Britanniáé, az eddig negyedik számú gazdaságé.

Kínában a GDP az idei első negyedben 10,2 százalékkal bővült a tavalyi első negyedhez képest. A kínai gazdaság tavaly az utolsó negyedévben 9,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és ezzel a tavalyi évi átlagos GDP-növekedés is 9,9 százalékos lett változatlan áron. Az IMF az idei évre 9,5 százalékos GDP-bővülést vár a szeptemberi előrejelzésben szerepelt 8,2 százalék helyett. Jövőre a kínai GDP várhatóan 9,0 százalékkal nő.

A Barclays Capital térségi elemző csoportja az eddigi 9,4 százalékról 10,0 százalékra emelte a kínai gazdaság növekedésére adott, 2006-ra szóló előrejelzését, és a jövő évi prognózist még nagyobb mértékben, 8,9 százalékról 9,6 százalékra módosította. A cég arra számít, hogy a 2008-as kínai GDP-növekedés is a jövőre várthoz hasonló ütemű lesz.