Különleges lombardhitel az Erste Banktól

Vágólapra másolva!
Előrelátó hitel néven új, lombard típusú hitelt vezetett be a napokban az Erste Bank. A hitel különlegessége, hogy svájcifrank-alapú, és fedezetéül az önkéntes nyugdíjpénztári számlán elhelyezett megtakarítás legfeljebb 50 százaléka szolgál.
Vágólapra másolva!

Az új termék lényegében egy szabad felhasználású, devizaalapú hitel, melynél nem kell külön hitelcélt megjelölni. Az Előrelátó hitelt aktív és nyugdíjas korú személyek egyaránt igényelhetik, a munkavállaló korúaknál azonban feltétel, hogy legalább 10 éve önkéntes nyugdíjpénztári tagok legyenek.

Az Előrelátó hitelt a bank azon ügyfeleinek ajánlja, akiknek jelentős nyugdíjpénztári megtakarításaik vannak és sürgősen szükségük lenne készpénzre. A megoldás előnye, hogy a hitel felvétele mellett az új befizetések után továbbra is igénybe vehető a nyugdíjpénztári megtakarításra járó 30 százalékos adókedvezmény.

A hitel devizaneme svájci frank, a választható kölcsönösszeg legalább 100 ezer forint, legfeljebb pedig az önkéntes nyugdíjpénztári számlán levő megtakarítás (tőke+hozam) felének a 90 százaléka lehet. A futamidő legalább 12 hónap, legfeljebb 60 hónap lehet. A kamat évi 8 százalék, a teljes hiteldíjmutató 9,35 százaléktól 16,76 százalékig terjedhet. Az Erste Bank sem kezelési költséget, sem hitelbírálati díjat, sem folyósítási jutalékot, sem pedig külön számlavezetési díjat nem számít fel az Előrelátó hitel igénylésekor.

Tátrai Bernadett, az Erste Bank lakossági üzletágának vezetője az új hitelkonstrukció bevezetése kapcsán elmondta, hogy a fogyasztási hiteleken belül a lombard (azaz értékpapír-fedezet mellett nyújtott) hitelek piaca kissé stagnáló képet mutatott az utóbbi időben. Ennek oka, hogy eddig csak személyi kölcsönt lehetett a kedvezőbb havi részletű, devizaalapú konstrukciók keretében igényelni, folyószámla- és lombardhitelt nem.

A személyi kölcsönök szerződésszámát tekintve az Erste Bank 2005 hasonló időszakához viszonyítva közel 40 százalékkal több hitelt folyósított 2006 júniusáig. A folyósított összeget tekintve 50 százalékos a növekedés, ami azt jelenti, hogy az átlagos hitelösszeg is növekedett. Az új Előrelátó hitel termék bevezetésétől Tátrai Bernadett reméli, hogy a lombardhitelek iránti kereslet is megélénkül, és a pénzintézet tovább növelheti jelenleg 5 százalék körüli részesedését a fogyasztási hitelek piacán.