Újabb orosz szerződéseket kötött a Rába

Vágólapra másolva!
Két újabb szállítási szerződést írt alá orosz partnereivel a Rába Futómű Kft., melyek révén megerősíti pozícióját az orosz midibusz- és városi autóbusz futóműszegmensekben. A társaság kelet-európai piacokról származó árbevétele 2006-ban elérheti a 20 millió eurót.
Vágólapra másolva!

Egymillió euró értékről szóló megállapodást írt alá a Rába Futómű Kft. futóművek, felfüggesztések szállítására az orosz GAZ Csoporthoz tartozó Pavlovói Autóbuszgyár (PAZ) részére. A 2005-ben létrehozott GAZ Csoportnak júniustól kezdi meg a Rába futóművek, felfüggesztési elemek, valamint utóbbi főhajtóműveinek szállítását. A főhajtóműveket a GAZ csoporthoz tartozó Kanasi Futóműgyár (KAAZ) építi be a futóműveibe, amiket aztán olyan midibuszokhoz használnak fel, amelyeknek alvázkialakításában néhány éve a Rába szintén szerepet vállalt.

A Rába Futómő Kft. és a KAMAZ között aláírt szerződés értelmében folytatódnak a korábban megkezdett futóműszállítások a városiautóbusz-alvázakhoz. Az új szerződéssel a KAMAZ részére kiszállítandó termékek összértéke 2006-ban meghaladja a 3 millió eurót.

A társaság az előző években megerősítette a FÁK-országokban piaci pozícióját, és bővítette partnerkörét, melynek eredményeképpen a kelet-európai piacokról származó árbevétele folyamatos dinamikus növekedést mutat. A 2004-ben elért 6 millió eurós és a 2005-ben 11 millió eurós szállításokat követően a Rába Futómű Kft. kelet-európai piacokról származó árbevétele 2006-ban elérheti a 20 millió eurót.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. 181 millió forint adózott veszteséget ért el idén az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi több mint 1,523 milliárd forintos negatív eredménnyel. A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készített nem auditált, konszolidált gyorsjelentése szerint a csoport nettó árbevétele január-márciusban 11,941 milliárd forint volt, 12,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az üzemi tevékenység nyeresége 22 millió forint volt, a 2005-ös azonos időszakban elért 983 millió forint és a 2005 negyedik negyedévben realizált 1,976 milliárd forint veszteség után.

A jelentős mértékű árbevételt a Rába 270 fővel alacsonyabb csoport létszámmal érte el, mely az időszak végén 2997 főt tett ki, ezzel is elősegítve az élőmunka-hatékonyság jelentős javulását.

A Rába Futómű Kft. árbevétele idén az első negyedévben 7,8 milliárd forint volt a tavalyi első negyedévben elért 7,2 milliárd forinttal szemben. Ez 8,3 százalékos növekedésnek felel meg. Az árbevétel fő mozgatórugója továbbra is a korábban megalapozott európai futómű részegység- és alkatrész-szállítási projektek felfutása. Az elmúlt negyedévben az amerikai haszongépjármű-ipar kereslete csökkent.

A Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. árbevétele 2006 első negyedévében 2,8 milliárd forint volt, gyakorlatilag megegyezett a 2005-ös első negyedéves árbevétellel.

[origo]/MTI