Már 11-12 milliárd a baromfitartók kára

Vágólapra másolva!
Várhatóan a madárinfluenza miatt elrendelt hatósági kényszerintézkedések miatt túltartott háziszárnyasok után is fizetnek majd a gazdáknak kártérítést - közölte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.
Vágólapra másolva!

A kárenyhítés mértékéről jövő hét hétfőn az unió agrárminiszterei luxemburgi megbeszélésükön tanácskoznak, és várhatóan ekkor hoznak végleges döntést az ügyben. Gráf József utalt arra, hogy korábban ilyen károk esetén nem lehetett kártérítést fizetni a gazdálkodóknak, az unió szabályai szerint. Csak egyetlen esetben juthattak ilyenkor pénzhez, ha végleg felhagytak a termeléssel. Most várhatóan a súlyos körülményekre való tekintettel ez a helyzet megváltozik.

Magyarországon a baromfitartók a madárinfluenza miatti eddigi kára eléri a 11-12 milliárd forintot, amelyből mintegy 5,5-6 milliárd forintot kaphatnak meg a gazdálkodók kárenyhítésként. Ez utóbbi összeg felét az Európai Unió fedezi.

Az említett károkon felül - amely a múlt év ősze óta következett be - a jelenlegi, a háziszárnyasokban megjelent madárinfluenza-fertőzés további, mintegy 1 milliárd forintos kárt okozott eddig a dél-magyarországi állattartóknak. Gráf József aláhúzta: azok a gazdálkodók, akiknek az állataikat a járványügyi intézkedések miatt leölték, 100 százalékos kártérítésre számíthatnak.

Magyarországon mintegy 40 millió baromfi van, amelyből, 4,5 millió a vízi szárnyas. A jelenlegi madárinfluenza által érintett körzetben ebből mintegy 1,5 millió állat él. A miniszter szerint a járvány terjedését sikerült megállítani.

Az agrárminiszter arról is beszélt, hogy felveszi a kapcsolatot japán kollégájával, - mert az ország importtilalmat rendelt el Magyarországgal szemben - hogy meggyőzze a magyar baromfitermékek biztonságos voltáról.