Magas volt a részvényforgalom májusban

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacán májusban kétszeres árfolyamértéken számolva 1823,4 milliárd forintnyi üzletet kötöttek a brókercégek. Ez több mint kétszerese az áprilisi 876,5 milliárd forintos forgalomnak - közölte a BÉT csütörtökön a brókercégek jelentései alapján készült összesítésében.
Vágólapra másolva!

A kiugróan magas részvénypiaci forgalomból duplikáltan 474 milliárd forintot tett ki az az üzlet, amelyben a Mol 10 százaléknyi saját részvényt vásárolt vissza az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-től. A részvénypiaci adásvétel azonban e nélkül az üzlet nélkül számítva is 54 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz viszonyítva.

Az év első öt hónapjában a részvények forgalma 5763 milliárd forintot ért el, ami 60 százaléka a tavalyi egész éves 9661 milliárd forintos forgalomnak.

A BUX-index értéke májusban egy hónap alatt 3112 pontot, 12,8 százalékot esett, a hónap utolsó napján 21 244 ponton állt. A tavaly év végi értékénél 459 ponttal, 2,2 százalékkal volt magasabb.

A brókercégek forgalmi listáját májusban a Mol-ÁPV kötésben közreműködő ING Bank vezette 547 milliárd forintos részvénypiaci adásvétellel. A második helyen álló Erste Bank Befektetési Rt. 277,4 milliárd forint, a harmadik helyezett Concorde Értékpapír Rt. 189,5 milliárd forint értékben kereskedett a tőzsdén. Mögöttük csak kevéssel maradt le a K&H Equities, amely 181,2 milliárd forintnyi üzletet kötött. Az előző hónapban az Erste, a K&H és a Concorde állt a lista élén.

A tőzsde azonnali - részvény és hitelszekciót is magában foglaló - összforgalma májusban 1879,2 milliárd forintot ért el, ami több mint kétszerese az előző havi forgalomnak. A Mol-ÁPV kötést leszámítva 56 százalékkal emelkedett a forgalom. Az azonnali piacon az államkötvények és kincstárjegyek adásvétele májusban 31,6 milliárd forintot tett ki, míg az előző hónapban 13,5 milliárd forint volt. A jelzáloglevelek és vállalati kötvények forgalma is az előző havinak a kétszeresére, 23,5 milliárd forintra bővült. A befektetési és kárpótlási jegyekre májusban 540,6 millió forint értékben születtek üzletek, míg az áprilisi forgalmuk 195,4 millió forint volt.

A derivatív piacon a határidős BUX-ra 72 százalékkal, a részvények határidős lejárataira 37,5 százalékkal több üzletet kötöttek májusban, mint áprilisban. A határidős BUX forgalom kétszeres árfolyamértéken 411,6 milliárd forint, a részvények határidős forgalma 362,8 milliárd forint volt. A határidős gabonapiac forgalma 59 százalékkal nőtt, 2,16 milliárd forintot tett ki májusban. Az április 20-án elindult határidős aranykontraktusra májusban 2,41 millió dollár értékű üzlet született az áprilisi 1,56 millió dolláros forgalom után.