A rossz román utak csökkentik a GDP-t

Vágólapra másolva!
Évente a román GDP mintegy két százaléka megy veszendőbe a rossz minőségű utak miatt. A romám fuvarozók szerint a szállítócégeknek kilométerenként 3-4 dolláros kért okoznak a rossz utak. A román fuvarozók szövetsége szerint 18 milliárd euróból kellene korszerűsíteni a közúthálózatot.
Vágólapra másolva!

A rossz utak miatt Romániában a GDP 2 százaléka megy veszendőbe, ezért az infrastrukturális beruházásokat az útkorszerűsítésre kell összpontosítani - jelentette ki pénteken a román üzletemberek szövetségének, az AOAR-nak az elnöke bukaresti sajtótájékoztatóján. Utalt arra, hogy az üzleti szférának jelentős veszteségei keletkeznek abból, hogy Romániában nem megfelelő az úthálózat színvonala.

A román közúti fuvarozók nemzeti szövetségének alelnöke arra figyelmeztetett, hogy a szállítmányozó cégeknek kilométerenként 3-4 dollár kárt okoznak a rossz utak. Miközben az Európai Unió fuvarozói évente 140 ezer kilométer tesznek meg közutakon, addig a román fuvarozók csak 80 ezret.

A fuvarozók szerint 18 milliárd eurót kellene fordítani az úthálózat korszerűsítésére, s ha a benzin fogyasztási adóját erre fordítanák, akkor jelentősen javulhatna a helyzet. A román közlekedési miniszter éppen a héten kedden jelezte, hogy hat éven belül mintegy 1200 kilométer autópálya áll majd rendelkezésre Romániában. Ezen kívül még 3000 kilométer autóút helyreállítását is tervezik.

Jelenleg 12 autópálya szakasz építése van folyamatban: Bukarest - Brassó, Brassó - Bors, Constanta - Cernavoda, Sibiu - Pitesti, Sibiu - Déva, Déva - Orastie, Orastie - Lugos, Lugos - Temesvár, Temesvár - Arad, Arad - Nagylak, valamint a constantai és aradi elkerülő utak.

Az illetékes szakminisztérium jelenleg a Bukarest-Pitesti autópálya üzemeltetési pályázatának kiírásán dolgozik, majd a Bukarest-Constanta autópálya üzemeltetési pályázata kerül sorra. Romániában 79 ezer kilométeres az úthálózat, ebből nagyjából 15 ezer kilométer van az állam kezelésében, a többi a megyék, illetve a helyi önkormányzatok tulajdonában van.