Vágólapra másolva!
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kezdeményezésére megalakult a Magyar-Horvát Kereskedelmi és Iparkamara Zágrábban szerdán - közölte Parragh László, az MKIK elnöke szerdán.
Vágólapra másolva!

A vegyes Magyar-Horvát Kereskedelmi és Iparkamara megalapításának célja a két ország közötti gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok ápolása, tagjai gazdasági érdekeinek előmozdítása.

A vegyes kamarát 15 cég, illetve kamara alapította, és jelenleg 18 tagja van. A kamara elnöke Győrvári Márk, a Triász Impex Kft. ügyvezetője, az MKIK magyar-horvát-bosnyák tagozatának elnöke lett.

A kamara feladata többi között, hogy a Horvátországban működő magyar tulajdonú cégek számára szervezett formában biztosítson érdekvédelmet, jelentős lobbi erőt generáljon, illetve szolgáltatásaival szakmai támogatást nyújtson.

Parragh László emlékeztetett arra, hogy az MKIK keretében korábban is működött a magyar-horvát-bosnyák tagozat, amely jelentős szerepet játszott a vegyes kamara alapításában.

A magyar befektetések értéke Horvátországban 1 milliárd 19 millió dollárra tehető, a horvát befektetéseké Magyarországon 63 millió dollár körül van. A jelentősebb magyar befektetők között Parragh a Molt, az OTP-t és a Dunapack Rt.-t említette. A kamara adatai szerint tavaly a magyar-horvát kétoldalú forgalom 828,4 millió eurót tett ki. A magyar behozatal 111,9 millió, a magyar kivitel 716,6 millió euró volt.

A magyar-horvát vegyes kamarában az éves tagdíj 10 millió euró éves árbevételig 200 euró, a 10 millió fölötti árbevételű cégnek 400 euró. Az alapító tagok - mivel kiemelt pozícióval rendelkeznek - 2000 euró éves tagdíjat fizetnek.

A kamara tagja lehet horvátországi bejegyzésű, magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező cég, magyarországi gazdasági kapcsolatok iránt érdeklődő horvát cég, illetve a horvátországi gazdasági kapcsolatok iránt érdeklődő magyarországi vállalat.

A kamara szolgáltatásai között szerepel majd az üzleti kapcsolatok közvetítése, ápolása és továbbfejlesztése a két ország vállalatai között.