Montenegró fontos Magyarország számára

Vágólapra másolva!
Montenegróban Magyarország az egyik legnagyobb befektető - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kedden az MTI-nek. Szerinte a függetlenné váló köztársaságban a bankszektorban, az energiapiacon és a távközlés területén vannak érdemi privatizációs lehetőségek a magyar vállalatok számára.
Vágólapra másolva!

Garamhegyi Ábel külgazdaságért felelős helyettes államtitkár úgy vélte, hogy a magyar nagybefektetők jelenlétének súlya egyben jó tárgyalási pozíciót is jelenthet az országnak.

"Montenegró nagyon fontos piac számunkra" - erősítette meg, hozzátéve, hogy Magyarországnak a térséggel eddig is dinamikusan fejlődő kereskedelmi kapcsolata volt, amely a Mol, az OTP és más nagyvállalatok jelenlétén alapul.

Garamhegyi Ábel ugyanakkor úgy vélte, hogy Montenegró önállóvá válása várhatóan nem okoz jelentős változást a két ország gazdasági kapcsolataiban, mivel a nagybefektetőkön túl kereskedelmi hálózatot ebben az országban Magyarország nem működtetett, a vállalati kapcsolatok pedig az eddigiek szerint alakulnak a jövőben is.

"Bízunk benne, hogy a szétválás sem kereskedelmi, sem logisztikai szempontból nem jelent majd problémát, azaz nem lesz nehezebb a határátlépés, a vámkezelés és az áruk piacra juttatása sem" - mondta a helyettes államtitkár.

Magyarország Szerbia-Montenegróval folytatott külkereskedelmének egyenlege tavaly 26,7 milliárd forint import és 123,5 milliárd forint export mellett 96,7 milliárd forint többlettel zárt. A behozatal 22 százalékkal, a kivitel 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Idén az első két hónapban 4,6 milliárd forint import és 19 milliárd forint export mellett 14,5 milliárd forint volt a kereskedelmi többlet. Ebben az időszakban az import 25 százalékkal, a Magyarországról induló export pedig 35 százalékkal bővült.

A montenegrói állami választási bizottság hétfőn erősítette meg hivatalosan a függetlenségpárti tábor győzelmét a Szerbiától való elszakadásról rendezett népszavazáson.

A vasárnapi népszavazáson részt vevők 55,4 százaléka arra voksolt, hogy Montenegró független állam legyen.

Az Európai Unió 55 százalékos küszöbhöz kötötte a montenegrói függetlenség kimondásának lehetőségét.