Megindult a küzdelem az Euronextért

Vágólapra másolva!
Megtette egyesülésre vonatkozó hivatalos ajánlatát a New York Stock Exchange (NYSE) a nyugat-európai tőzsdeszövetségnek, az Euronextnek. Az amerikai ajánlatra azonban ráígért a frankfurti értéktőzsdét üzemeltető Deutsche Börse AG.
Vágólapra másolva!

A frankfurti értéktőzsdét üzemeltető Deutsche Börse AG ráígért a New York-i (NYSE) értéktőzsde ajánlatára a Euronextért indult küzdelemben. A Deutsche Börse legújabb ajánlata részvényenként 76 eurót ér, oly módon, hogy a Deutsche Börse-Euronext egyesülés 43 százaléka, plusz részvényenként 7,72 euró jutna a Euronext részvényeseinek.

A NYSE javaslata szerint egy-egy Euronext-törzsrészvény 0,98 NYSE Euronext-részvényre és 21,32 euróra cserélhető, míg a NYSE részvényeit egy-egy arányban cserélik be az egyesült cég papírjaira.

A Deutsche Börse korábbi ajánlata elmaradt a NYSE részvényenként 69,40 eurót érő árajánlatától, amely összesen körülbelül 10,2 milliárd dollárra értékelte az Euronextet. A Euronext pénzügyi igazgatója, Serge Harry azonban úgy nyilatkozott, hogy a Deutsche Börse új ajánlata félvezető adatokra alapul, és valójában nem különbözik az előző ajánlattól, amelyet a Euronext igazgatótanácsa már megvizsgált.

A világ első transzatlanti és sok termékből legnagyobb tőzsdéje jöhetne létre az európai Euronext és a New York-i Értéktőzsde (NYSE) egyesülésével. A NYSE hétfőn nyilvánosságra hozta vételi ajánlatát a Euronextre: az egyesített, NYSE Euronextnek nevezendő tőzsdeüzemeltető piaci értéke körülbelül 21 milliárd dollár lehet.

A tranzakció azt is jelenti, hogy a globális tőzsdekonszolidáció következő állomásaként a NYSE legfőbb riválisa, a Nasdaq előtt megnyílik az út a Londoni Értéktőzsde (LSE) kihívó nélküli, hivatalos felvásárlási kísérletére. A NYSE Euronext mögött az LSE a világ második számú értékpapírpiaca lenne. A Nasdaq máris az LSE legnagyobb egyedi részvényese; tőzsdei vásárlásokkal 25,1 százalékot szerzett eddig a londoni részvénypiacból.

A Euronextre a múlt hét végén először a Deutsche Börse tett hivatalos ajánlatot, ám annak feltételei a Euronext vezetése számára elfogadhatatlanok voltak. Elemzők szerint az újabb ajánlat után szoros szavazás várható a Euronext-részvényesek körében.

A Deutsche Börse és a Euronext korábban egyaránt próbálkozott a londoni tőzsde felvásárlásával is, eredménytelenül.