Megállapodás 3 havi munkaügyi harc után

Vágólapra másolva!
Kompromisszummal végződött a munkaadó tartományok és a Ver.di ágazati szakszervezet több mint három hónapig tartó, sztrájkokkal tarkított munkaügyi vitája Németországba.
Vágólapra másolva!

A munkaügyi vitában a tartományi közalkalmazottak (köztisztasági vállalat, színházak, uszodák, részben kórházak stb.) voltak érintettek, mintegy 800 ezer ember. A tárgyalásokon csak 14 német tartomány képviselői vettek részt, mert Hessen és Berlin nem tagja a tarifaközösségnek.

A megállapodás értelmében a tartományi kezelésű, irányítású intézmények dolgozóinak egy része Németország nyugati részében valamivel többet fog dolgozni az eddiginél, míg mások kevesebbet. A Ver.di nem akart engedni a heti 38,5 órás munkahétből, míg a tartományok 40 órás munkahetet követeltek, miközben már egyes helyeken gyakorlat, hogy akár 42 órában is megállapodnak az újonnan felvettel. Kelet-Németországot mindez nem érinti, mert ott most is 40 órás volt a munkahét.

A heti munkaidő hossza tartományonként más és más lesz, s a jövedelmi kategóriától is függ. Frank Bsirske, a Ver.di főnöke szerint átlagban 39,22 órát tesz majd ki a heti munkaidő Németország nyugati részében.

A pótlékokat is befolyásolja majd, hogy ki milyen jövedelmi kategóriában van: eddig a nyaralási és a karácsonyi pótlék egységesen a havi jövedelem 82 százalékát tette ki. A jövedelmi kategóriától lesz függő az évi egyszeri kifizetések összege: lehet majd 100 euró, de lehet 450 is. A fizetéseket nyugaton 2008. január 1-jétől, keleten 2008. május 1-jétől emelik 2,9 százalékkal. Jelen megállapodás november elsejével lépne életbe.

A potsdami megállapodással nyomás nehezedik a még mindig sztrájkoló orvosokra és a Marburger Bund érdekképviseleti szervre. Egyes kórházak érdekeit azonban a Ver.di is képviseli - nincs is jóban a Marburger Bunddal -, s az ő nevükben béremelést harcolt ki, de nem annyit, amennyit a Marburger Bund követel: 30 százalékot, valamint a túlórák megfizetését.