Több a kelleténél a kiosztott emissziós kvóta

Vágólapra másolva!
Bőkezűen osztogatták az EU-tagállamok az emissziós kvótákat. A szén-dioxid-kibocsátási kvóta tonnája korábban 30 dollárba került, az árfolyam azonban mára 9 dollár körüli szintre esett - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az EU-tagállamok többnyire lazán mérték a területükön tevékenykedő vállalatok számára a szén-dioxid-kibocsátási kvótákat, mert a nyilvántartás első, tavalyi évében a cégek összességükben nem érték el a terhelhetőségi korlátokat. Az Európai Bizottság tegnap tette közzé jelentését a 2005-2007-es szabályozási időszak első évének adatairól. Az összefoglaló nem tartalmazza Ciprus, Luxemburg, Málta és Lengyelország teljesítését.

A 21 tagállamban 8980 szén-dioxidot kibocsátó vállalat (az érintettek több mint 99 százaléka) adta le a tavalyi tényszámait az előírt április harmincadikai határidőre. A beérkező adatok szerint az időben jelentő tagországok érintett cégei összesen 1,785 milliárd tonna szén-dioxidot juttattak a levegőbe 2005 során, ez 44 millió tonnával marad el a kiadott kvótáktól. A terhelhetőségi sémát eredetileg úgy állították össze, hogy az engedélyezett szintet túllépő vállalatoknak a kvóták kereskedelmére a tavalyi év elején elindított piacon kelljen megvásárolniuk a pótlólagos szén-dioxid-kibocsátási engedélyeket. Egytonnányi kvóta korábban 30 dollárba került, az érték azonban mára 9 dollár körüli szintre esett, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a tagországok kormányai bőkezűen osztogatták a kereteket.

A Magyarországon kiadott kvóták 30,2 millió tonnás éves kibocsátásra szóltak, a tavalyi tényleges terhelés azonban csak 25,7 millióra rúgott; Németország esetében a két szám 495 millió, illetve 473 millió tonna volt. Nagy-Britanniában a tavalyra allokált 209 millió tonnával szemben a tényleges kibocsátás 242 millió tonna volt - egyes vélemények szerint ezért itt az egész keretet aukcióban kellett volna értékesíteni.