Átszervezések csökkentik a Fotex árbevételét

Vágólapra másolva!
A Fotex folytatódó átalakítása miatt a cégcsoport árbevétele 7,436 milliárd forintról 4,545 milliárd forintra csökkent az első negyedévben. Az ingatlanhasznosítás kivételével minden üzletágban kisebb lett az árbevétel és romlott a nyereségesség; a konszolidált veszteség viszont csökkent a tavalyi adathoz képest.
Vágólapra másolva!

A Fotex Első Amerikai - Magyar Vagyonkezelő Nyrt. 289 millió forint konszolidált veszteséggel zárta az első negyedévet, ami 3,8 százalékkal kisebb, mint 2005 első három hónapjában volt. A nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerint készült, szombaton közzétett első negyedévi konszolidált gyorsjelentés az árbevétel 38,8 százalékos csökkenéséről adott számot. A cégcsoport folytatódó átalakításának következtében 7,436 milliárd forintról 4,545 milliárd forintra csökkent az árbevétel. A múlt év első negyedévében a felszámolásban lévő Keravill, valamint az értékesített Fotex - Ofotért Optika, Fotex Polska és Fotex Ceska adatai is szerepeltek.

A társaságcsoportban új tag a Cipruson bejegyzett, és a külföldön történő befektetésekkel foglalkozó Upington Investment Ltd., a Balaton Bútorgyár termelő tevékenységét végző Bebufa Kft. és a DVD-k kölcsönzésével foglalkozó DVDrent Kft. A veszteséget a cégcsoport átalakításával magyarázza a Fotex.

Minden üzletágban csökkent az árbevétel és romlott a nyereségesség. Egyedül az ingatlanhasznosításból származó bevételek emelkedtek, a társaság közlése szerint jelentősen. A társaság hagyományosan nem közli abszolút értékben az üzletágak adatait.

Az árbevétel és az értékesítés költségének különbsége, a bruttó fedezet 40,3 százalékkal, 2,172 milliárd forintra csökkent. Az üzemi szintű veszteség 202 millió forintot tett ki, ami 28,8 százalékkal kevesebbet az előző év hasonló időszakához képest. Ezt további 40 millió forintnyi pénzügyi veszteség rontotta, így az adófizetés előtt a veszteség 242 millió forint, a kisebbségi részesedés megfizetése előtt pedig 295 millió forint volt. A működési költségek az árbevétel 38,8 százalékos visszaeséséhez hasonló mértékben, 39,5 százalékkal, 2,375 milliárd forintra csökkentek. Ezen belül a legnagyobb hányadot kitevő személyi jellegű költségek 43,6 százalékkal csökkentek, miközben a foglalkoztatottak száma (1549) 47 százaléka volt a bázisidőszakénak.

A Fotex konszolidált mérlegének főösszege március 31-én 38,575 milliárd forintot tett ki, 11,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A tárgyi eszközöket 15,98 milliárd forinton tartja nyilván a csoport, ami a cégkiválások miatt 7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A pénzeszközök állománya 1,834 milliárd forintról 10,388 milliárd forintra nőtt, többek között a Fotex-Ofotért Optika Kft. eladásából származó bevételek következtében.

A Fotex a gyorsjelentésben emlékeztet arra, hogy Magyarország uniós csatlakozásával a helyi iparűzési adó ellentétes lett a közösségi joggal, és ezért a társaság nem fizet ilyen adót. Az önkormányzatokkal folyó jogvitában a Fotex jelenleg a másodfokú bírósági határozat ellen kezdeményezett eljárást.

A 7,072 milliárd forint jegyzett tőkéjű cég saját tőkéje konszolidáltan 33,54 milliárd forint volt az időszak végén. A saját tőke egy év alatt 43,7 százalékkal emelkedett, mert a már említett F-O Ofotért eladásnak köszönhetően az eredménytartalék 8,689 milliárd forintról 18,83 milliárd forintra nőtt. A Fotex tulajdonosi összetétele nem változott: Blackburn Int.Inc. (17,09 százalék), Zürich Investmens Inc. (14,4 százalék), Bank Austria AG (14,27 százalék), Fotex Ingatlanfejlesztő Kft. (17,64 százalék).